Barajul Portile de Fier I | Ghid turistic Barajul Portile de Fier I | Poze Barajul Portile de Fier I

Barajul Portile de Fier I

Barajul Portile de Fier I | Ghid turistic Barajul Portile de Fier I | Poze Barajul Portile de Fier I

Informatii Barajul Portile de Fier I

Geografie: Date tehnice: Lac de acumulare:
Râu: Dunare
Bazin hidrografic: Dunare
Localizare: județul Mehedinti, România
Data dării în folosință: 1972
Înălțime: 60,00 m
Lungime (la coronament): 220,00 m
Volum: 2100,00 km3
Suprafață: 10441 ha
Folosințe: Energie hidroelectrică, navigație

 

Barajul Portile de Fier I

Descriere.
Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I, simbol al energeticii româneşti, rod al colaborării româno-iugoslave, a fost inaugurat la 16 mai 1972. Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I s-a deschis în 1976, prezentând caracteristicile generale ale Dunării, datele hidrologice, mărturii materiale ale aşezărilor umane din zonă. Începerea oficială a lucrărilor la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I a avut loc la 7 septembrie 1964.
În urma formării lacului de acumulare au fost strămutate 7 localităţi pe malul sârbesc şi 10 localităţi pe malul românesc (Orşova, Ada-Kaleh, Ogradena, Vârciorova, Tisoviţa, Plavişeviţa etc.).
Prin construirea barajului de la Porțile de Fier I, s-a creat o diferență intre nivelul amonte și cel aval ce variază între 20 si 35 m, în funcție de debitul Dunării. Pentru a asigura circulația navelor, lângă cele două maluri s-au realizat ecluze cu dimensiunile de 310 m x 34 m, având adâncimea minimă la prag de 4,5 m. Prin dimensiunile sasurilor și prin cădere, acestea se înscriu în lista celor mai mari construcții de acest gen din lume. Ecluza românească, intrată în exploatare la 3 august 1969, este prevazută cu avanporturi aval și amonte, fiind echipată cu instalații pentru umplerea și golirea sasurilor și este prevăzută cu trei porți amplasate la capetele amonte, aval și în zona intermediară. Un turn de comandă asigură dirijarea și reglementarea navigației prin ecluză.

 

Asezare:

Hidrocentrala Porțile de Fier I (în sârbă Хидроелектрана Ђердап), amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu-Severin, este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunăre și are o putere instalată de 1080 MW.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Rutiere: Situat pe drumul european E70 ce leaga Municipiul Drobeta Turnu Severin de Coramnic.
Distanţe:
- localitaţile învecinate: Drobeta Turnu Severin 14 km, Coramnic 16 km, Orsova 17 km.
- 677 km până în Iasi şi 354 km până în Cluj-Napoca
- 353 km până la Bucureşti
Feroviare: gara CFR Gura Vaii (jud. Mehedinti)

 

» Cazare in Gura Vaii

» Cazare in localitaţile învecinate: Drobeta Turnu Severin 14 km, Coramnic 16 km, Orsova 17 km,

 

Galerie foto:

 

Ecluza - Portile de Fier I Hydro Power Plant Portile de Fier I (Iron Gates I - Romanian Side): downstream side of the dam Hydro Power Plant Portile de Fier I (Iron Gates I - Romanian Side): machines hall Power Station "Iron Gates I" on the Danube Portile de Fier I.jpg PORTILE DE FIER I Portile de Fier I dam viewed from Gura Vaii

 

LOCURI DE INTERES DEOSEBIT

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII