Casa memoriala Ion Creanga | Ghid turistic Casa memoriala Ion Creanga | Poze Casa memoriala Ion Creanga

Casa memoriala Ion Creanga

Casa memoriala Ion Creanga | Ghid turistic Casa memoriala Ion Creanga | Poze Casa memoriala Ion Creanga

Casa Memoriala Ion Creanga, Humulesti

Descriere.
Aflata in Humulesti, localitate cunoscuta din Amintiri din copilarie a lui Ion Creanga, astazi cartier al orasului Targu Neamt, pe strada Ion Creanga nr. 8, dincolo de Ozana cea limpede si frumos curgatoare, Casa memoriala Ion Creanga pastreaza vie amintirea scriitorului. Construita in 1830 de bunicul dinspre tata al marelui povestitor, Petrea Ciubotariul, a fost primita de fiul sau Stefan in 1835, cand s-a casatorit cu Smaranda Creanga, din Pipirig. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. In 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania.
Casa copilariei lui Creanga a ramas mostenire din generatie in generatie si a fost locuita pana in anul 1959 cand a fost declarata printr-un decret patrimoniu national si a fost declarata muzeu.
Abia mai tarziu, in 1965, Zahei Grigoriu, unul dintre urmasii povestitorului, a cedat-o cu scopul amenajarii muzeului.
Construita in stil popular din barne de lemn lutuite, intrare joasa adapostita de o prispa ingusta si acoperis de sindrila, casa are in interior doua incaperi tinda, in care se gasea gura cuptorului si odaia mare, incapere joasa cu trei ferestruici pe latura de rasarit.
In spatele casei se mai pastreaza inca obiecte gospodaresti si unelte agricole adapostite de un acoperament inclinat din scanduri.
In prezent, amenajata ca muzeu, casa adaposteste obiecte care au apartinut odinioara familiei Creanga laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de depanat, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii, ceaslovul amintit in memoriile sale.
Pe masa din odaia mare se gaseste astazi un bust al lui Ion Creanga.
In tinda casei este amenajata o expozitie cu operele marelui povestitor, cu documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, manuale scolare Metoda noua de scriere si citire; Invatamantul copiilor; Geografia judetului Iasi, fotocopii ale manuscriselor si fotografii. In expozitie sunt si 14 lucrari de grafica realizate de plasticianul Eugen Taru, folosite la ilustrarea editiei din 1959 a volumului Amintiri din copilarie.
Exponatele au valoare etnografica, documentara si nostalgica, obiectele expuse pastrand vie imaginea si biografia lui Ion Creanga, stand marturie a civilizatiei si traditiei populare caracterizata de simplitate, bun simt si modestie a locuitorilor din aceata parte a tarii.
In prezent, Casa memoriala Ion Creanga este unul dintre cele mai vizitate muzee din tara, trecandu-i pragul anual mai mult de 40.000 de turisti romani si straini.

 

Asezare:

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești (astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț) din județul Neamț. Casa a fost construită din lemn în anul 1833 (după cum indică în LMI) și se află situată pe strada Ion Creangă nr. 8.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Rutiere:Din Piatra Neamt urmarim DN15C pentru a ajunge la Targu Neamt. Daca vii dinspre Parcul Natural Vanatori Neamt, urmeaza DN15B si virezi stanga spre Targu Neamt aunci cand indicatoarele iti arata.
Distanţe:
- localitaţile învecinate: Baltatesti 11 km, Agapia 14 km, Varatec 16 km.
- 104 km până în Iasi şi 273 km până în Cluj-Napoca
- 391 km până la Bucureşti
Feroviare: -

 

» Cazare in Targu Neamt

» Cazare in localitaţile învecinate: Agapia 14 km, Baltatesti 11 km

 

Galerie foto:

 

IMG_5446 IMG_5445 Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti 3 Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti 9 Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti 10 Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti 7 Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti 25 Casa memoriala Ion Creanga Casa memoriala Ion Creanga Casa memoriala Ion Creanga camy 154

 

LOCURI DE INTERES DEOSEBIT

Monumentul Vânătorilor de munte

Muzeul de Istorie şi Etnografie

Casa Memorială Veronica Micle

Cetatea Neamtului

Rezervatia de zimbrii de la Vanatori-Neamt

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII