Castelul Cantacuzino | Ghid turistic Castelul Cantacuzino de la Busteni | Poze Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino | Ghid turistic Castelul Cantacuzino de la Busteni | Poze Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino, Busteni

Descriere.
Castelul Cantacuzino de la Busteni este marcat de elemente de arhitecura neobrancoveneasca si este format din 4 corpuri.
Castelul Cantacuzino a fost construit sub forma literei U, cele trei laturi ale edificiului deservind unor scopuri precise. Astfel, latura de nord era rezervată personalului castelului, existând şi un pavilion de servicii, latura de est avea rolul de grajd, garaj şi pavilion administrativ, iar latura de vest era rezervată familiei Cantacuzino.
Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilion de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.
În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
La baza castelului a fost amenajat un părculeţ deosebit de pitoresc, în cadrul căruia se remarcă trei fântâni arteziene şi o grotă antropică

 

Istoric:

În 1901, Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul (datorită averii sale impresionante), a pus prima piatră de temelie a acestui castel, realizat după planurile arhitectului-inginer Grigore Cerchez. Constructia va fi finalizată în 1911, însă, Nababul nu se va bucura de luxoasa reşedinţă, murind în 1913. Acesta a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti în capela familiei Cantacuzino.
Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.
În perioada în care clădirea a servit ca sanatoriu, pereții au fost vopsiți uniform. După retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale.

 

Asezare:

Castelul Cantacuzino Bușteni este situat în cartierul Zamora din Bușteni, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție s-au finalizat în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez, zis si Nababu, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Rutiere: Bucureşti - Braşov pe DN1 (E 60) sau dinspre Raşnov pe DN 73A si E577
Distanţe:
- localitaţile învecinate: Predeal 6 km, Azuga 1 km, Sinaia 7 km
- 30 km până în Braşov şi 32 km până în Poiana-Brasov
- 131 km până la Bucureşti
Feroviare: pe magistrala Bucuresti – Brasov la statia Busteni

 

» Cazare in Busteni

» Cazare in localitaţile învecinate: Predeal 6 km, Azuga 1 km, Sinaia 7 km

 

Galerie foto:

 

P1040867 Castelul Cantacuzino Logie DSCN2425.jpg Castelul Cantacuzino Castelul Cantacuzino Castelul Cantacuzino

 

LOCURI DE INTERES DEOSEBIT

Casa scriitorului Cezar Petrescu- construită în 1918 (arhitectură tradițională).
Castelul Cantacuzino (Bușteni) - construit in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino;
Biserica Domnească - construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu) și vechimea sa.
Casa Româno-Franceză.
Monumentul „Ultima Grenadă” - a fost ridicat în anul 1928 și dedicat eroului „Caporal Vasile Mușat”.


MONUMENTE ALE NATURII:
Cascada Urlătoarea

Babele

Sfinxul

Grupul Bătrânilor


REZERVATII NATURALE:
Parcul Național Bucegi

Poiana Crucii

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII