Castelul Pelisor | Ghid turistic Castelul Pelisor de la Sinaia | Poze Castelul Pelisor

Castelul Pelisor

Castelul Pelisor | Ghid turistic Castelul Pelisor de la Sinaia | Poze Castelul Pelisor

Castelul Pelisor, Sinaia

Descriere.
Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria.

Principalele săli sunt:
Holul de onoare, rafinat prin simplitate, lambrisat cu casetoane din lemn de stejar. Remarcabil se dovedește luminatorul împodobit cu vitralii, element de arhitectură specific artei anilor 1900.
Biroul regelui Ferdinand impune prin solemnitate. Din garnitura mobilierului în stilul neorenașterii germane, se detașează biroul din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate care înfățișează castelele Peleș, Pelișor și Foișor.
Capela integrată apartamentului reginei Maria se află într-un spațiu placat cu marmură de Ruschița, accesibil printr-o arcadă cu coloane, aurită, ce poartă o inscripție emblematică. Nota de reculegere conferă vitraliile decorate cu antrelacuri ce filtrează o lumină fascinantă.
Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate la 1909 în Atelierele de Arte și Meserii de la Sinaia (școală înființată de rege), după planurile și desenele reginei. Sculptate în lemn de tei, aurite, ele poartă în decorație antrelacul de inspirație celtică și elementul zoomorf bizantin, interpretat în maniera Artei 1900.
Biroul reginei Maria, amplasat într-un interior împodobit cu coloane brâncovenești și un cămin specific interioarelor românești, cuprinde un mobilier conceput de regină. Scaunele și masa pentru corespondență sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul și crucea gamată.
Camera de aur, încăperea pivot a palatului, este insolită ca decorație. Pereții din stuc aurit poartă frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema orașului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar și legat de Scoția, locul natal al Mariei. Mobilierul decorat cu elemente celtice și bizantine este pus în valoare și de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon.
Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mențiune specială merită manuscrisul - pergament pictat realizat de Maria și dăruit lui Ferdinand în 1906. Arta plastică poate fi grupată sub genericul "Tinerimea artistică", mișcare patronată de regină, ce reunea artiști români aflați la începutul carierei.

 

Istoric:

Castelul Pelisor a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993. Muzeul, cu o valoare inestimabila, ce cuprinde o valenta istorica, o alta memorialistica si una artistica, constituie o importanta componenta a zestrei culturale a poporului roman. 

 

Asezare:

Castelul Pelisor se afla in statiunea Sinaia de pe valea Prahovei. A fost construit in apropiere de castelul Peles intre anii 1899 si 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Rutiere: Bucureşti - Braşov pe DN1 (E 60) sau dinspre Raşnov pe DN 73A si E577
Distanţe:
- localitaţile învecinate: Buşteni 7 km, Azuga 11 km, Comarnic 15 km.
- 40 km până în Braşov şi 205 km până în Bacau
- 121 km până la Bucureşti
Feroviare: Gara Sinaia, pe linia Bucureşti - Braşov.

 

» Cazare in Sinaia

» Cazare in localitaţile învecinate: Busteni 7 km, Azuga 11 km, Comarnic 15 km

 

Galerie foto:

 

Castelul Pelişor 20120908 #38 20120908 #07 20120908 #55 20120908 #58 20120908 #59 20120908 #41

 

LOCURI DE INTERES DEOSEBIT

Castelul Peles
Casa Memoriala George Enescu
Stancile din Poiana Stanei
Cazino Sinaia
Gara Sinaia
Manastirea Sinaia
Parcul Dimitrie Ghica - Muzeul Rezervatiei Bucegi


MONUMENTE ALE NATURII:
Sfinxul

Babele

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII