Cetatea Alba Carolina | Ghid turistic Cetatea Alba Carolina | Poze Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina | Ghid turistic Cetatea Alba Carolina | Poze Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Descriere.
Fortificatia a fost denumita în proiectul lui Weiss "Fortificatia capitala de la Alba Iulia din Principatul Transilvaniei".
Între secolele XVIII-XIX cetate a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei si de depozit general pentru armament. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20000 de iobagi.
Cetatea este alcatuita din 7 bastioane (Eugeniu de Savoia, Sf.Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta) configurându-i imaginea stelata caracteristica cetatilor de acest tip.
Cel mai mare dintre bastioane este cel al Trinitatii, care masoara 116 si 135 m si are plasat în centru un blazon încoronat cu câmpuri multiple si frunze de acant.
Zidurile cetatii sunt construite din caramida , piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane, ele masurând la baza 3m, iar la vârf 1,20 m fiind sprijinite de contraforturi pentru a neutraliza înpingerile pamântului. Intrarea se face prin sase porti, decorate cu statui si reliefuri de catre o echipa de sculptori condusa de Johhan Konig.
Proiectarea si construirea cetatii a determinat si modificarea tramei stradale, astfel s-au construit cele sase porti, trei spre oras si alte trei spre câmpul de instructie din vest.
Cetatea este impresionanta atât prin elementele decorative, cât si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana. Fara îndoiala, sursa de inspiratie pentru artisti a fost mitologia antica, decoratia fiind realizata de sculptori ca Johann Konig, Johann Vischer si Giuseppe Tencalla. In totalitate cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania. Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.

 

Istoric:

Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.
Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împaratului, situat pe latura de nord a cetatii.

 

Asezare:

Cetatea Alba Carolina este situată în cenrul orasului Alba Iulia.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:

Datorită amplasării Porţilor pe o singură axă de la Est la Vest, ceea ce asigură un acces uşor şi cursiv, cele şase Porţi ale Cetăţii sunt adevărate monumente de arhitectură în cadrul ansamblului de construcţii defensive ale fortificaţiilor militare din Cetate. Dintre cele şase porţi, Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a sunt înnobilate cu decoraţia sculpturală deosebită, specifică barocului transilvănean.
Rutiere: dinspre Cluj-Napoca spre Sebes DN1 (E 81)
Distanţe:
- localitaţile învecinate: Sebes 15 km, Teius 17 km, Sibiu 66 km.
- 434 km până în Iasi şi 220 km până în Timisoara
- 326 km până la Bucureşti
Feroviare: gara CFR Alba Iulia

 

» Cazare in Alba Iulia

» Cazare in localitaţile învecinate: Sebes 15 km, Blaj 38 km

 

Galerie foto:

 

Poarta I, Cetatea Alba Carolina Poarta a III-a, Cetatea Alba Carolina Obeliscul închinat memoriei lui Horea, Cloșca șiCrișan Cetatea Alba Carolina, Poarta IV Catedrala romano-catolică "Sf. Mihail"

 

LOCURI DE INTERES DEOSEBIT

Catedrala Romano-Catolica
Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan
Sala Unirii
Biblioteca Bathyaneum
Muzeul National al Unirii
Palatul Princiar

Catedrala Reintregirii
Cetatea bastionara Alba Iulia
Palatul Voievodal
Poarta a III-a si Celula lui Horea

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII