Pestera Balta | Ghid turistic Pestera Balta | Poze Pestera Balta

Pestera Balta

Pestera Balta | Ghid turistic Pestera Balta | Poze Pestera Balta

Descriere.
Este o peşteră complexă, cu două galerii principale aproape paralele, orientate spre nord. Ea are trei intrări. Intrarea nordică corespunde insurgenţei. Celelalte două intrări corespund resurgenţei. Între ele se dezvoltă galeria numită Galeria de legătură.
Galeria de Legătură, considerată anterior ca Peştera Mică de la Balta, are o lungime de 220 m şi dimensiuni relativ reduse, cu câteva strâmtori mai greu penetrabile. Ea prezintă sectoare slab meandrate, înalte până la 5 m şi modelate de 12 niveluri de eroziune, reprezentând tot atâtea stadii de adân-cime a reţelei active a peşterii. Morfologia acestei galerii, în prima sa parte, este de tip freatic, cu ramificaţii labirintice, forme de dizolvare cavernoase, cupole de coroziune şi hiefoglife. În aval, pârâul ce traversează parţial galeria a generat forme de curgere, cum sunt valurile de eroziune. Planşeul acestei galerii este format din material aluvionar, mai ales în zona dinaintea ponorului subteran, şi din crustă stalagmitică. Pârâul subteran captat în Galeria de Legătură reapare în dreptul ieşirii sudice, unde confluează cu pârâul ce vine din Galeria cu Gururi. Galeria cu Gururi este paralelă cu prima, dar mai scurtă, în schimb, dimensiunile sale sunt mult mai generoase : înălţimi până la 10 m şi lăţimi de 3 - 5 m. Ea se termină cu o sală foare mare, de 35x20 m.
Dar nu dimensiunea este principalul element de atracţie al acestei galerii, ci formaţiunile calcitice, abundente în special în porţiunea terminală : gururi, stalagmite, stalactite, curgeri parietale şi câteva coloane masive, în porţiunea de la început o parte din formaţiunile stalagmitice au fost sparte şi scoase pentru a fi folosite ca materiali de construcţie la ridicarea unui spital din comună. Totuşi, formaţiunile existente şi decarul subteran generos justifică efortul de a o parcurge şi oferă iubitorilor de fotografie subterană subiecte variate.

 

Sinonimii : Peştera Mare de la Balta

 

Date istorice.

A fost semnalată de V. Dumitrescu în 1880. În 1913, agronomul şi biologul C. N. Ionescu, pionier al biospeologiei româneşti, face prima descriere, în anii 1928-1930 R. Jeannel face cercetări de biologie, care vor fi continuate apoi de P. A. Chappuis, V. Deou, A. Negrea etc. În peşteră s-au făcut în 1955 săpături arheologice de către C. S. Nieolaescu-Plopşor.
În 1962 se realizează cartarea de către Decu şi Bleahu a 600 m de galerii, în 1980 speologii amatori din Cercul speologic „Focul Viu” descoperă noi galerii, actuala lungime fiind de l 075 m.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera Balta poate fi parcursă în orice anotimp, fără echipament deosebit. Se recomandă cizmele înalte, cască şi surse duble de iluminare. Vizitarea, durează 1½ oră.

 

Asezare:

Unul dintre cele mai interesante obiective speoturistice ale traseului Baia de Aramă-Drobeta-Turnu Severin, ce străbate principala zonă carstică a Podişului Mehedinţi, este Peştera Balta, situată la 3,5 km spre sud-sud-vest de comuna cu acelaşi nume.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Prin comuna Balta trece şoseaua asfaltată în ultimii ani, care vine de la Baia de Aramă. Din această şosea, în dreptul unei troiţe dinspre capătul comunei, trecem Valea Topolniţei peste un podeţ şi mergem apoi pe o potecă în versantul drept. După 1 km întâlnim un mic pârâu pe care îl traversăm pe la obârşie printr-un câmp de ferigi. Ne îndreptăm apoi spre sud, spre dealul Gorneşti, de unde, după încă 300 m, ajungem la peşteră, a cărei deschidere se află în locul numit „Câmpul Peşterii”, la o altitudine de 500 m.

 

» Cazare in Balta

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII