Pestera Calului | Ghid turistic Pestera Calului | Poze Pestera Calului

Pestera Calului

Pestera Calului | Ghid turistic Pestera Calului | Poze Pestera Calului

Descriere.
Deschiderea peşterii se află cu 6 m deasupra talvegului şi este orientată spre est. Ea are 6,5 m înălţime şi 10 m lărgime. Cu 7 m în amonte se mai găseşte o intrare înaltă de 3 m şi largă de l m. Peştera are 220 m lungime totală şi se poate împărţi în 3 sectoare distincte.
- Galeria de la intrarea principală, unită cu coridorul în care se pătrunde prin deschiderea secundară din amonte, se continuă în linie dreaptă est-vest pe o distanţă de 70 m. Această galeria este săracă în concreţiuni, iar podeaua este constituită din depozit de umplutură argilos presărat cu bolovani.
- Galeria coteşte în direcţia sud-vest, îşi schimbă aspectul şi în unele porţiuni trecerea devine mai grea din cauza bazinelor cu apă şi a tavanului care coboară la 60 m. Peretele vestic prezintă scurgeri parietale.
- Porţiunea terminală a peşterii, constituită dintr-o săliţă cu plafonul ridicat până la 6 m, prezintă o ramificaţie spre nord-vest şi alta spre nord-est. Toată această porţiune terminaţia este bogat şi frumos concreţionată. În mijlocul săliţei impresionează domul înconjurat de gururi în trepte, din care apa se scurge constituind cascade în miniatură. Ramificaţia nord-vestică reprezintă porţiunea puternic ascendentă a peşteri ; cea nord-estică continuă 60 m printr-un coridor îngust, concreţionat şi se termină într-o diaclază în care nu se poate pătrunde.
În afară de galeria de la Intrare, podeaua din restul peşterii este acoperită cu o crustă de calcit. Este interesant zgomotul continuu ce se aude în fundul peşterii ca venind din depărtare şi care se datoreşte probabil cursului subteran al Vârghişului.
În săpăturile din galeria de la intrare s-au găsit resturi scheletice de mamifere cuaternare şi ceramică neolitică şi actuală.
Fauna actuală de nevertebrate este relativ bine reprezentată numai în apropierea intrărilor.

 

Sinonimii. Peştera nr. 8 din Cheile Vârghişului, Peştera nr. 18, Lolik barlang.

 

Date istorice.

Majoritatea autorilor care au publicat informaţii asupra peşterilor din Cheile Vâr-ghişului au descris sau schiţat şi Peştera Calului. Cele mai importante date au rămas de la O. Balazs (1868) şi F. Podek (1911). Săpăturile în depozitele de umplutură care se observă pe traseul Galeriei Principale de la intrare au fost efectuate de F. Podek. Studiul complex al peşterii a fost efectuat de T. Orghidan şi M. Dumitrescu (1963).

 

Condiţii de vizitare.

Echipament simplu pentru o explorare fără greutăţi.

 

Asezare:

Este situată în peretele de pe malul drept al Vîrghişului cu 60 m în amonte de Peştera Mare de la Mereşti. Altitudinea : circa 600 m.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Pentru a se ajunge în chei se pot aborda 2 căi de acces : prin Mereşti (6 km pe drum de căruţă până la intrarea în chei) şi prin Vârghiş (12 km până la ieşirea din chei). Deşi varianta prin Vârghiş reprezintă un drum mai lung, totuşi există o şosea care scuteşte trecerea prin apă în urma deteriorării numeroaselor poduri din chei în amonte de peşteră.
Posibilităţi de cazare numai în casele localnicilor.

 

» Cazare in Meresti

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII