Pestera Cetatea Radesei | Ghid turistic Pestera Cetatea Radesei | Poze Pestera Cetatea Radesei

Pestera Cetatea Radesei

Pestera Cetatea Radesei | Ghid turistic Pestera Cetatea Radesei | Poze Pestera Cetatea Radesei

Descriere.
Intrarea amonte în Cetatea Rădesei o înfăţişează sub forma unui grandios portal, ale cărui contururi neobişnuite au făcut să ţăcăne declanşatorul multor aparate fotografice. Măsurând 15 m în înălţime şi 7 m în lăţime, impunătoarea deschidere decupează în stâncă un oval de o regularitate aproape geometrică dar tăiat în partea de sus de discontinuitatea unei feţe de strat orizontală. Peştera propriu-zisă, a cărei lungime însumează 260 m, cuprinde spaţii subterane neverosimil de mari în comparaţie cu forţa pinului care le-a excavat. Doar timpul, măsurat în sute de mii de ani, este cel care poate lămuri această discrepanţă. La mai puţin de 15 m dincolo de portal, galeria se lărgeşte într-o primă sală de până la 30 m lăţime, în mijlocul căreia torentul curge în patul său de rocă, frământat de praguri şi de repezişuri. Un pinten de calcar ce proeminează din peretele stâng îngustează puţin locul dar, în scurt timp, după o arcadă rotunjită în boltă, golul subteran se amplifică din nou, imens, ca într-o lume de giganţi. Patru hornuri perforate în tavan lasă să se cearnă lumina zilei şi în penumbra care subţiază întunericul marginile sălii par şi mai îndepărtate. Drumul subteran al pârâului continuă printr-un coridor întunecat, înţesat de buşteni aduşi de viituri, apoi lumina se insinuează din nou, printr-o a cincea fereastră, larg deschisă în peretele din stânga. Ea se află la numai câteva zeci de metri de ieşirea din peşteră, acolo unde bolta se frânge în verticala falezei de calcar dar pereţii continuă să încătuşeze scurgerea apelor, formând canionul care ia sfârşit abia în Poiana Rădesei.

 

Date istorice.

Literatura pentru turism atrage atenţia asupra valorii pe care o prezintă Cetatea Rădesei prin descrierea publicată în 1903 de J. Czaran. E Racoviţă şi R. Jeannel remarcă la rândul lor importanţa complexului carstic de la izvoarele Someşului Cald, pe care îl vizitează în 1921. Harta peşterii nu este publicată însă decât în 1976, sub semnătura lui M. Bloahu.

 

Condiţii de vizitare.

Se recomandă cizmele de cauciuc şi mijloacele de iluminat, deoarece lumina care pătrunde prin deschiderile naturale ale peşterii nu este suficientă pentru ca traversarea acesteia să se facă în siguranţă, în mod obişnuit, depăşirea punctelor mai dificile este înlesnită de punţi şi scări de lemn, dar acestea se deteriorează repede şi de multe ori lipsesc cu totul.

 

Asezare:

Dacă intrarea în circuitul Someşului Cald se face din şoseaua care vine de la Ic Ponor, drumul până la Cetatea Rădesei va fi continuat pe deasupra versantului stâng al canionului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Poteca marcată urcă la început abrupt prin pădure, trece prin faţa Peşterii de la Honu (lipsită de interes turistic), depăşeşte în suişuri şi coborâşuri repetate întreaga desfăşurare a cheilor şi, după ce traversează Valea Alunului Mic, coboară în Poiana Rădesei. De aici se urcă din nou pieptiş până deasupra canionului Rădesei şi, după câteva sute de metri, se coboară în cele din urmă pe o pantă rapidă de grohotiş până la intrarea în peşteră. Lungimea totală a acestei variante de acces este de aproximativ 4 km. Dacă se intenţionează ca vizitarea obiectivului să se facă pornindu-se din traseul Stâna de Vale - Padiş (marcaj bandă roşie), este recomandabil ca acesta să fie părăsit pentru realizarea circuitului în Poiana Vărăşoaia, indiferent de direcţia diin care se vine. Din mijlocul poienii se desprinde spre nord marcajul punct roşu care intră în circuitul Someşului. El urcă uşor până în cumpăna de ape care mărgineşte bazinul Someşului, coboară apoi spre izvoarele acestuia, urmează curba de nivel pe versantul drept al Pârâului Rădesei şi, după aproximativ l km de la Vărăşoaia, ajunge la firul apei, în faţa peşterii. Cea mai apropiată bază de cazare o constituie cabana turistică Padiş, dar se poate înnopta şi la cantonul silvic de la Ic Ponor.

 

» Cazare in -

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII