Pestera Coiba Mare | Ghid turistic Pestera Coiba Mare | Poze Pestera Coiba Mare

Pestera Coiba Mare

Pestera Coiba Mare | Ghid turistic Pestera Coiba Mare | Poze Pestera Coiba Mare

Descriere.
Intrarea principală în Coiba Mare se numără printre cele mai impozante deschideri de peşteri din Munţii Apuseni, comparându-se, cu cei 74 m lăţime şi 47 m înălţime ai săi, doar cu maiestuosul portal al Cetăţilor Ponorului. În răcoarea şi umezeala persistentă care domnesc în fundul întunecat al văii, gigantica gură care perforează pieptul calcan al muntelui trezeşte o senzaţie contradictorie, de nelinişte dar şi de curiozitate faţă de necunoscutul tăinuit în adâncuri. Un pârâu firav, cu totul neînsemnat faţă de colosala deschidere, apare timid de sub malul stâng al Gârdişoarei, din Izbucul de la Coibiţă, şi se strecoară curajos pe sub arcadele imense, îndemnându-ne să-i urmăm cursul. El traversează la început o sală nu mai puţin vastă - Sala Mare -, care se îngustează insă tot mai mult, ca o uriaşă pâlnie. Pe laturi, la diferite înălţimi se zăresc deschideri de galerii care conduc într-un sistem superior, fosil, foarte vast dar extrem de labirintic. Din această cauză, dar şi datorită numeroaselor dificultăţi tehnice, vizitarea lui nu este recomandată turiştilor. În fundul îngustat al sălii, pârâul se strecoară pe sub două bolţi joase consecutive care obligă la un târâş de câţiva metri, apoi răzbeşte într-o a doua sală de mari dimensiuni, denumită Sala Confluenţei. Aici el se uneşte cu un alt curs de apă, mult mai viguros, care reprezintă de fapt drenajul principal al întregii reţele carstice şi, în acelaşi timp, scurgerea subterană a apelor. Toate dimensiunile referitoare la elementele sistemului carstic Coiba-Tăuz sunt conforme datelor lui L. Vălenaş (1978), Văii Gârdişoara. Aceste ape dispar din albia lor de la suprafaţă prin gura greu accesibilă şi cu aspect neprimitor al peşterii Coiba Mică, aflată cu 350 m în amonte. Drumul lor pe sub pământ traversează un sifon lung de 60 m şi adânc de 10 m, care separă net Coiba Mică şi Coiba Mare şi care a fost învins prin scufundarea autonomă din 1978, când s-a realizat astfel joncţiunea dintre cele două cavităţi. Apoi, dincolo de Sala Confluenţei, apele urmăresc o galerie largă, prin care înaintarea devine însă mai anevoioasă. O cascadă cam de 3 m înălţime şi două lacuri adinci, ce nu pot fi depăşite decât cu ajutorul unei bărci de cauciuc, pun într-o oarecare măsură la încercare îndemânarea şi priceperea speologilor. Dar, după 386 m, un al treilea lac, de data aceasta sifonant, apare ca un obstacol care face neputincios orice mijloc de explorare. Pe oglinda neagră a apei viiturile au adunat de-a lungul timpurilor nenumăraţi buşteni. Îngrămădiţi într-o împletitură haotică de crengi şi cioturi căreia nici barca, nici scafandrul autonom nu-i mai pot face faţă. I se spune Lacul Morţii şi formează un hotar de netrecut în cunoaşterea peşterii. Doar apa se strecoară mai departe pe căi înecate şi misterioase, străbătând încă cel puţin 2.5 km de galerii necunoscute înainte de a apare din nou la suprafaţă din malul drept al Gârdei Seci, prin Izbucul de la Tăuz, în locul numit ,,La Moara Filii”.
Astfel constituit, sistemul Coiba-Tăuz reprezintă unul din importantele drenaje subterane ale Munţilor Apuseni, prilejuind carstologilor cercetări de real interes pentru descifrarea istoriei trecute a acestui pitoresc colţ de ţară.

 

Date istorice.

În pofida dimensiunilor sale, Coiba Mare rămâne necunoscută în literatura speologică până în al treilea deceniu al secolului nostru, când R Jeannel şi A. Winkler vizitează partea vesti-bulară a peşterii. Prima explorare survine 30 de an mai târziu, în 1953, când I. Viehmann, D. Coman şi M. Bleahu ridică planul cursului subteran de apă pe o lungime de 760 m. Apoi, m 1975-- 1976, o echipă mixtă de speologi amatori, aparţinând mai multor cluburi din Oradea, oraşul Dr. Petru Groza şi Bucureşti, descoperă nivelul superior al peşterii, sporind lungimea acesteia la 5 050 m. În sfârşit în ianuarie 1978, Florin Păroiu învinge prin scufundare autonomă obstacolul reprezentat de sifonul închis care desparte Coiba Mare de Coiba Mică realizând joncţiunea dintre cele doua cavităţi. Această temerară acţiune şi alte câteva explorări stabilesc în cele din urmă lungimea totală a reţelei subterane la 5 680 m.

 

Condiţii de vizitare.

Este recomandabil ca turiştii să se limiteze în vizitarea peşterii la porţiunea situată amonte de cascada de pe cursul principal, pentru parcurgerea căreia sunt suficiente cizme de cauciuc lungi şi, bineînţeles, mijloace de iluminat. Dincolo de aceasta cascadă, înaintarea devine periculoasă şi necesită oricum o barcă de cauciuc. Este necesar, de asemenea, să se evite programarea vizitei în perioade ploioase, când debitele crescute pot face imposibilă revenirea pe sub cele două bolţi joase de la capătul Sălii Mari. O escaladă riscantă întreprinsă de speologii sportivi din Oradea a permis totuşi atingerea unei scurte galerii fosile, care depăşeşte la un nivel superior Lacul Morţii dar care se deschide din păcate deasupra unui al doilea lac, de asemenea sifonant.

 

Asezare:

Coiba Mare constituie elementul central al sistemului carstic generat de cursul superior al văii Gârda Seacă şi, în acelaşi timp, al întregii zone carstice de la Vârtop.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Peştera se deschide la 1 000 m altitudine în malul drept al Gârdişoarei (denumire sub care este cunoscută Gârda Seacă la obârşia sa), cu puţin mai sus de cătunul Casa de Piatră. Acest cătun este uşor accesibil cu mijloace auto în sezonul de vară, fiind legat de comuna Gârda printr-un drum forestier în general bine întreţinut, de 12 km lungime. El îşi răsfiră casele într-o poiană largă, care se desfăşoară în pantă domoală în dreapta drumului şi care este flancată în latura sa dinspre amonte de un perete prelung de stâncă, aflat la originea sugestivului nume dat acestei pitoreşti aşezări moţeşti, în dreptul falezei calcaroase, valea - aici cu adevărat seacă - se îngustează vizibil, luând aproape aspectul unor chei, apoi, la mai puţin de 200 m, malul ei drept se prăbuşeşte dintr-o dată, formând un prag înalt pe care apa nu-1 mai poate depăşi, ci se pierde printr-o gigantica gură de peşteră : este intrarea în Coiba Mare. O a doua cale de acces spre Casa de Piatră o constituie un drum de ţară nemarcat, lung de 4 km, pe care îl intersectează în Poiana Călinesei traseul turistic Padiş-Scărişoara (marcaj bandă albastră, distanţa 9 km de la Cabana Padiş şi 11 km de te Cabana Scărişoara). Trecând de şaua dintre Pinul Călinesei şi Gârda Seacă, drumul coboară întins în Valea Gârdişoarei, în care răzbate pe sub peretele calcaros ce străjuieşte cătunul. La gospodăriile moţeşti se poate cere găzduire pentru înnoptare, iar pe malurile văii se pot găsi locuri prielnice pentru campare.

 

» Cazare in -

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII