Pestera Coliboaia | Ghid turistic Pestera Coliboaia | Poze Pestera Coliboaia

Pestera Coliboaia

Pestera Coliboaia | Ghid turistic Pestera Coliboaia | Poze Pestera Coliboaia

Descriere.
Intrarea triunghiulară, de numai 2 m înălţime, străjuită de o faleză înaltă de calcar, se deschide în vârful unei pante de grohotiş care coboară într-o sală de 15 m lăţime şi de vreo 40 m lungime, continuată cu o galerie largă, rectilinie, vădit dezvoltată în lungul unei diaclaze directoare şi parcursă în toată desfăşurarea ei de un curs de apă care apare dintr-un sifon impenetrabil. Alte două puncte de sifonare complică într-o oarecare măsură traseul subteran. Pârâul curge în cea mai mare parte printre terase de argilă şi se pierde, în funcţie de debit, fie la capătul galeriei, fie sub peretele sudic al sălii ; el reapare definitiv la zi printr-un izbuc situat sub intrarea în peşteră. Apele pot inunda la viituri întreg planşeul galeriei, ceea ce ne face să presupunem că ele îşi au originea într-un bazin de recepţie mai larg, cu toate că până acum nu a fost depistată nici o pierdere organizată pe seama căreia să poată fi pus acest drenaj subteran. Concreţiunile sunt limitate la ultima treime a galeriei, unde pereţii sunt acoperiţi de largi scurgeri stalagmitice. Lungimea totală a peşterii este de 750 m.

 

Date istorice.

Primul cercetător al cavităţii a fost A. Schmidl (1863). Este interesant cum acest tenace explorator s-a mărginit la a semnala doar existenţa marelui portal al Peşterii Măgura, fără a încerca să pătrundă în galeriile ei spaţioase, dar şi-a îndreptat atenţia spre o cavitate mult mai modestă, cum este Peştera Coliboaia. De altfel, cele două peşteri vor face întotdeauna împreună obiectul cercetărilor viitoare întreprinse de Institutul de speologie.

 

Condiţii de vizitare.

Deoarece este vorba de o peşteră activă, cu puncte mai deficile pe traseu, parcurgerea întregii galerii necesită salopetă, cizme de cauciuc şi o scară speologică pentru depăşirea celui de al doilea sifon.

 

Asezare:

Situată la o altitudine de 560 m şi doar cu 120 m amonte de Peştera Măgura, Peştera Coliboaia este accesibilă pe acelaşi traseu, cărarea de pe versantul drept al Văii Sighiştelului făcând legătura între intrările celor două cavităţi.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Din comuna Câmpeni, situată pe DN 75 (Lunca-Turda), la 7 km de oraşul Dr. Petru Groza şi având punct de staţie pentru cursele I.T.A. din direcţiile Oradea şi Câmpeni, se ramifică un drum accesibil mijloacelor auto pîână la ieşirea din satul Sighiştel (3 km). De aici se urcă în lungul văii urmărindu-se o potecă marcată cu triunghi albastru, care ajunge în cele din urmă sub Vârful Ţapul. După aproximativ 4 km apare peisajul sălbatic al canionului Văii Sighiştelului. O cărare se desprinde din faţa acestuia spre stânga, părăsind marcajul şi urcând la început prin pădure, apoi peste o limbă de grohotiş, dincolo de care apare intrarea în peşteră. În afara gospodăriilor din satul Sighiştel, nu există alte posibilităţi locale de cazare.

 

» Cazare in SighiStel

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII