Pestera Dambovicioara | Ghid turistic Pestera Dambovicioara | Poze Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara | Ghid turistic Pestera Dambovicioara | Poze Pestera Dambovicioara

Descriere.
In ciuda notorietăţii sale, trebuie să recunoaştem că Dâmbovicioara este modestă ca dimensiuni şi înfăţişare. Lungimea sa, de 555 m, o situează totuşi printre cele mai lungi cavităţi din Piatra Craiului, unde peşterile sunt numeroase dar mici.
Ea are o galerie unică, cu lăţimi de 3-4 m şi înălţimi de 4-5 m, cu câteva ramificaţii neimportante. După aproximativ 150 m, galeria devine foarte scundă, obligându-ne ca din punctul La târâş până în capăt să mergem aplecaţi sau târâş. În acest punct de horn de 10 m înălţime are probabil comunicare prin fisuri cu exteriorul, fapt ce face ca prin peşteră să circule un curent de aer. Galeria este uscată, pârâul care a generat-o având acum un alt punct de ieşire, mai în aval. Peştera are puţine formaţiuni. Remarcăm pe peretele sudic, în zona din mijloc a galeriei, o suprafaţă căptuşită cu mondmilch, cu foarte frumoase „piei de leopard”.

 

Date istorice.

Peştera Dâmbovicioara a fost menţionată de J. Fridvalsky la 1767. Fiind situată într-o zonă cu circulaţie turistică a devenit, după Peştera Ialomiţei, una dintre cele mai vizitate peşteri din Muntenia, între altele, putem spune că este unul dintre puţinele fenomene carstice zugrăvit de un penel ilustru (tabloul Peştera Dâmbovicioarei de Nicolae Grigoreseu). Planul a fost realizat de Tr. Constantinescu în 1973. În anul 1980 a fost electrificată.

 

Condiţii de vizitare.

Electrificarea tip „alee”, făcută în 1980, dacă nu sporeşte farmecul acestui obiectiv, ne scuteşte de grija surselor individuale de lumină. Peştera este închisă, vizitarea făcându-se în prezenţa ghidului.

 

Asezare:

Peştera Dâmbovicioara se găseşte în partea de sud a masivului Piatra Craiului, în versantul stâng al Văii Dâmbovicioara (afluent al Dâmboviţei), la l km nord de satul Dâmbovicioara.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Este accesibilă automobiliştilor pe şoseaua Rucăr-Podu Dâmboviţei-Dâmbovicioara-Cabana Brusturet. Cabana Brusturet este şi cea mai apropiată bază de cazare. Posibilităţi de cazare oferă şi casele sătenilor din Dâmbovicioara, iar pentru amatorii de camping există numeroase locuri pitoreşti.

 

» Cazare in Dambovicioara

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII