Pestera de la Lacu Dracului | Ghid turistic Pestera de la Lacu Dracului | Poze Pestera de la Lacu Dracului

Pestera de la Lacu Dracului

Pestera de la Lacu Dracului | Ghid turistic Pestera de la Lacu Dracului | Poze Pestera de la Lacu Dracului

Descriere.
Urcând un mic dâmb al versantului împădurit cu fag al Nerei rămânem uimiţi de admiraţie, în faţă ne apare nefiresc de brusc luciul unui lac de 35/18 m, încremenit la vreo 12 m mai jos, pe jumătate vârât sub bolta enormă şi înnegrită a peşterii, în apa limpede cu reflexe verzi-albăstrui sau violet-negre (după cum cerul este senin sau înnourat) se pot zări mulţi peşti. Lacu Dracului are 12 m adâncime maximă şi este alimentat de apele Nerei fie direct printr-un sistem de canale subterane, fie prin intermediul unor galerii inundate ale peşterii.
Peştera ca atare este neinteresantă, luminată direct sau difuz în cea mai mare parte. Sistemul de galerii şi săli accesibile, neînecate, totalizează abia 68 m (vezi fig. 55). O galerie largă şi lungă, puternic descendentă, ne conduce într-o sală din care se desfac câteva galerii ; dintre ele una ascendentă ne duce la un soi de balcon natural, la 8 m deasupra lacului, făcut parcă anume pentru admirarea acestuia. De aici cuprinzi toată oglinda apei ; în ciuda pereţilor negri şi reci ai grotei, un petic de cer şi cîţiva fagi înalţi de pe buza văgăunii întunecate în care e cuibărit lacul reuşesc să se reflecte în ea. În săli şi galerii există argilă şi bolovăniş de calcar, dar şi diferite formaţiuni (stalactite, planşeu concreţiionar cu stalagmite şi coloane, scurgeri parietale).
Studiile specialiştilor au dus la concluzia că atât peştera cât şi cuveta lacului s-au format pe feţe de strat mai ales sub acţiunea apelor Nerei şi că odinioară bolta peşterii acoperea lacul în întregime

 

Date istorice.

Lacul din gura peşterii e cunoscut de multă vreme de localnici şi constituie unul dintre principalele obiective turistice pentru care sunt vizitate cheile. Peştera şi lacul au fost cercetate de A. Negrea, Şt. Negrea şi V. Sencu în anii 1962 - 1966. În primăvara anului 1981, speologii scafandri ai grupului GESS-Bucureşti (Cristian Lascu, I. Povară, C. Vânău, Ş. Sârbu) au descoperit la fundul lacului, la o adâncime de 12 m, o galerie care pătrunde în masivul calcaros. După străbaterea unui culoar înecat lung de 25 m ei au ieşit din nou la suprafaţă într-o frumoasă sală. În care calcarul alb şi spălat alternează cu stratele negre de silex, o neobişnuită arhivă de informaţii geologice, tăinuite până acum de apele adânci ale lacului. Se află aici stranii forme de coroziune, posibile numai în mediul subacvatic, dar şi vechi trunchiuri de arbori şi forme mai rare de viaţă (spongieri de apă dulce).

 

Condiţii de vizitare.

Peştera nu este amenajată şi practic nedegradată. Ea se află în perimetrul ocrotit al rezervaţiei Cheile Nerei-Beuşniţa din parcul naţional cu acelaşi nume. Galeriile accesibile turiştilor se pot vizita în timp scurt, fără echipament special, numai cu o lanternă. Pentru o plimbare pe lac se recomandă barcă pneumatică (pe care trebuie s-o aducem). Ca mai în toate peşterile trebuie o îmbrăcăminte călduroasă (11-13° şi 100% umiditate).

 

Asezare:

Intrarea se găseşte în versantul stâng al Cheilor Nerei, format din Culmea Lacului, la 500 m în aval de confluenţa cu pârâul Aimeliug, 210 m altitudine şi 3 m deasupra râului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
-

 

» Cazare in -

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII