Pestera de la Tecuri | Ghid turistic Pestera de la Tecuri | Poze Pestera de la Tecuri

Pestera de la Tecuri

Pestera de la Tecuri | Ghid turistic Pestera de la Tecuri | Poze Pestera de la Tecuri

Descriere.
Din fundul avenului pornesc cele 2 galerii ale peşterii - galeria principală şi galeria lacului - care însumează o lungime de 485 m şi o diferenţă de nivel între gura avenului şi fundul galeriilor de aproximativ 49 m.
Galeria Principală orientată sud-vest - nord-est începe printr-un culoar îngust de 2-3 m şi cu o înălţime de l-10 m. La capătul acestui culoar s-a instalat o poartă solidă de fier, al cărei lacăt a fost de nenumărate ori spart şi peştera sărăcită de splendide formaţii cristaline, începând din spatele porţii, galeria se lărgeşte la 6-10 m şi păstrează o înălţime de 12-13 m. Planşeul de calcit este descendent, cu gururi pe margini, iar pereţii cu frumoase scurgeri parietale şi formaţiuni stalagmitice. Extremitatea sudică a acestei galerii este ascendentă şi acoperită cu blocuri prăbuşite, reprezentând principalul punct de pătrundere a apei ,ce a săpat galeria.
După 50 m planşeul devine orizontal, iar la o distanţă de câţiva metri se ridică impunătoare una din cele mai spectaculare stalagmite din peşterile ţării noastre, înaltă de 7 m, ea are suprafaţa ornamentată cu strangulări succesive, mărturii ale evoluţiei factorilor fizico-chimici din timpul schimbării sale. În spatele acestei stalagmite se ridică un perete stalagmitic masiv, care, aparent, pare să închidă brusc galeria. Drumul se poate continua însă printr-o mică deschidere din extremitatea vestică a barajului stalagmitic.
Un culoar strâmt conduce în ultima parte a galeriei, caracterizată prin bogăţia formaţiunilor stalagmitice, concreţiuni şi scurgeri parietale, ca şi prin numeroase forme cristaline particulare. Distrugerile repetate au făcut să dispară minunatele cristale transparente ce căptuşeau pe faţa inferioară placa desprinsă din tavan şi rămasă ca o masă de calcit lângă peretele vestic al galeriei lărgite. Se semnalează în această porţiune a galeriei gururi cu pisolite - conţinând apă sau uscate. Bogăţia în forme cristaline şi concreţionare a acestei extremităţi constituie mărturii ale acţiunii unui nivel liniştit de apă în masa adâncă a calcarelor acoperite la suprafaţă de pădure.
A doua galerie care porneşte din aven, Galeria Lacului, este orientată spre sud şi pe traiectul ei se găseşte o sală largă de 20 m şi ocupată de un lac a cărui adâncime la nivel scăzut este de 2,5 m. Când nivelul creşte, sifonul de la intrarea în sală rămâne sub apă. Din sala lacului galeria se continuă cu o ramificaţie spre sud şi alta mai scurtă spre vest- nord-vest. În ramificaţia sudică există un puţ în care s-a putut pătrunde până la adâncimea de 35 m. Prezenţa permanentă a lacului cu variaţii de nivel demonstrează că peştera de la Tecuri este încă în legătură cu reţeaua de apă subterană.
Concreţionarea bogată de pe parcursul galeriei principale, constituită din scurgeri parietale, domuri, stalagmite, stalactite, perdele, formaţiuni coraliforme, se datoreşte în mare măsură apei de infiltraţie. Umiditatea este de 100% în galeria lacului şi de 90% în restul peşterii. Temperatura aerului variază pe galeria principală între 5-7° în cursul anului. Resurse alimentare bogate în fundul avenului, unde şi fauna de nevertebrate este relativ bine reprezentată, dar banală, în galeria principală s-a găsit coleopterul troglobiont endemic Sophrochaeta dacica. În nici o deplasare nu s-au întâlnit colonii de lilieci. Neînsemnata cantitate de guano din mica încăpere ascendentă de lângă intrarea în galeria principală denotă staţionarea pasageră a unui număr restrâns de lilieci aparţinând speciei Rhinolophus ferrumequinum.

 

Date istorice.

Peştera a fost descoperită de către un localnic la începutul secolului XX. Cu ocazia exploatărilor forestiere s-a construit prima scară utilizată de lucrători pentru aprovizionarea cu apă din peşteră.
Cercetările ştiinţifice au început în 1952 de către Val. Puşcariu şi T. Orghidan. Au urmat cercetări repetate până în 1958 de către colectivul Institutului de speologie constituit din M. Dumitrescu, T. Orghidan, Val. Puşcariu şi J. Tanasachi. În cursul cercetărilor s-a întocmit şi planul peşterii.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera a fost declarată monument al naturii în 1954 şi închisă cu porţi metalice. Se poate vizita în orice anotimp, dar numai cu aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei R.S.R. şi cu ghizi de la Cercul speologic „Piatra Roşie” din Petrila care au reamenajat recent peştera. Parcurgerea galeriilor nu prezintă greutăţi deosebite. Sunt necesare : salopetă, cizme de cauciuc şi barcă pentru trecerea lacului. Atenţie la puţul de -35 m din Galeria Lacului !

 

Asezare:

Peştera de la Tecuri este situată în sud-vestul Munţilor Sebeş, pe versantul stâng al văii superioare a Straiului, în apropierea liniei de contact între cristalin şi calcare, la o altitudine de 926 m.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Se ajunge la peşteră urcând pe o potecă ce porneşte din extremitatea nordică a satului Crivadia şi care urcă versantul Munţilor Sebeş. După un drum forestier de aproximativ 8 km, trecând peste cumpăna apelor, se coboară puţin până deasupra staţiei de funicular, unde se deschide în mijlocul unei zone împădurite avenul peşterii. Coborând 12 m, pe o scară de lemn, se ajunge la fundul avenului, de unde pornesc cele 2 galerii ale cavităţii.
Cazare numai la locuitorii din Baru Mare sau Crivadia. Se pot instala corturi în apropiere.

 

» Cazare in Crivadia

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII