Pestera de sub Padina Popii | Ghid turistic Pestera de sub Padina Popii | Poze Pestera de sub Padina Popii

Pestera de sub Padina Popii

Pestera de sub Padina Popii | Ghid turistic Pestera de sub Padina Popii | Poze Pestera de sub Padina Popii

Descriere.
Peşteră fosilă, ascendentă. Lungimea totală : 101 m. Stadiul avansat de concreţionare împiedică distingerea diaclazelor şi a stratelor. Pare opera apei de infiltraţie pe fisuri. Deschiderea lată de numai 0,6 m şi înaltă de 0,3 m conduce într-o sală obscură cu înălţimi de până la 3 m. În general, peştera are un contur foarte neregulat reprezentând un sistem complicat de trei săli mici şi de mai multe galerii joase şi înguste, ultimele dificil de parcurs. Impresionează numărul mare de hornuri cu scurgeri concreţionare pe ele şi cu numeroase cotloane inaccesibile.
Apa de infiltraţie vine prin hornurile din fundul peşterii, umple gururile şi bălteşte pe argilă. Urmele de pe pereţi arată că la viituri nivelul apei poate fi destul de ridicat, formând un lac. Concreţiunile abundă, unele foarte frumoase, mai ales în partea terminală. Aici există scurgeri şi tuberculi pe pereţi; stalactite şi stalagmite izolate sau grupate, formând pe alocuri coloane de toate mărimile ; gururi şi în general crustă stalagmitică pe mari suprafeţe. Un strat neuniform de argilă unge în parte pereţii şi formează pe alocuri depozite pe planşeu.
Fauna măruntă a peşterii se remarcă prin prezenţa unui miriapod troglobiont care nu trăieşte decât în câteva peşteri din Munţii Aninei (Lithobius dacicus). În apa din gururi există specii de crustacei minusculi tipic subterane.

 

Sinonimii. Peştera de sub Rol, Peştera Ghicini.

 

Date istorice.

A fost explorată în 1961 - 1962, dând Şt. Negrea, A. Negrea şi L. Botoşăneanu i-au ridicat planul topografic, au descris-o şi au efectuat cercetări biospeologice.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera nu este ocrotită şi nici amenajată. Pentru vizitarea ei este suficient echipamentul obişnuit : salopetă, bocanci sau cizme de cauciuc, cască de protecţie şi, bineînţeles, o sursă individuală de luminat. Fiind o peşteră destul de rece (7-7,8°) şi foarte umedă (100%) chiar în toiul verii, se impune o îmbrăcăminte adecvată. Durata vizitării : 1/2 oră.

 

Asezare:

Peştera este situată în bazinul superior al Ciclovei, nu departe de Oraviţa, la 740 m altitudine. Această regiune calcaroasă include Culmea Simion şi extremitatea nordică a Culmii Rolului, făcând parte din zona mijlocie şi vestică a marelui sinclinoriu Reşiţa - Moldova Nouă. Abruptul calcaros se ridică cu 300-400 m deasupra piemontului eroziv al Oraviţei. Ca urmare a circulaţiei apei în subteran s-au creat numeroase peşteri şi avene. Peşterile sunt de dimensiuni reduse, fosile, formate de apa de infiltraţie, mai numeroase în Muntele Rol ; dintre cele mai mari face parte şi Peştera de sub Padina Popii de care ne ocupăm. Avenele cercetate nu depăşesc 92 m adâncime, au un diametru de l-20 m şi prezintă în general formă de clopot ; ele sunt mai numeroase în Muntele Simion. Pentru a vizita Peştera de sub Padina Popii şi în acelaşi timp a ne urca în creştetul Muntelui Rolul Nou, propunem un traseu în circuit. Distanţele sunt următoarele : Oraviţa (centru) - Ciclova Montană (5 km drum auto : ½ oră cu piciorul) ; Ciclova Montană - schitul Călugăra (circa 5 km drum auto, ½ oră cu piciorul) ; schitul Călugăra-Piatra Rolului Nou-Peştera de sub Padina Popii- Ciclova Montană (3½ - 4 ore pe poteci de munte) ; Ciclova Montană-Oraviţa. Cazare la hotelul de lângă gară şi autogară sau la cel din centrul oraşului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Pornim din Oraviţa pe drumul destul de accidentat care se desface din şoseaua Oraviţa-Anina către Ciclova Montană, în acelaşi loc cu drumul spre cabana 7 Brazi. Drumul urcă o culme, în dreapta rămâne cartierul de nord-est al Oraviţei, iar în faţă ne apare după o cotitură Ciclova, la poalele celor doi munţi gemeni ce domină întreg peisajul : Rolul şi Simionul. Coborâm spre ea, având în ambele părţi ale drumului un peisaj dominat de stâncărie. La Ciclova putem vizita beciurile fabricii de bere construite în 1865, monument de arhitectură. În 1975, a început să funcţioneze o fabrică modernă care încă foloseşte vechile beciuri.
Simionul (899 m), aşezat la nord-est de Ciclova, e un munte cu aspect mamelonar, bine împădurit. Rolul, care face parte din culmea cu acelaşi nume, ne apare foarte impozant pe fondul înălţimilor modeste cu care ne obişnuisem în împrejurimile Oraviţei şi Ciclovei. La aceasta nu contribuie numai înălţimea sa mai mare de aproape l 000 m, ci mai ales cleanţurile golaşe, culminând cu Piatra Rolului Nou. Aceste cleanţuri dau muntelui un aspect ruiniform, de enormă fortăreaţă medievală ruinată.
Din Ciclova, un drum carosabil destul de bun ne duce de-a lungul Văii Ciclova până la confluenţa cu Valea Călugărului, apoi pe aceasta din urmă până la schitul Călugăra (zidit în 1859), pitoresc aşezat în zona izvoarelor Ciclovei. O cascadă pe tuf calcaros ne încântă privirea. Mai departe ne aşteaptă numai poteci care se pot pierde lesne, de aceea o călăuză din partea locului ar fi de mare folos, iar în lipsa ei cel puţin o busolă. Chiar în spatele bisericii observăm două cărări. O alegem pe cea din dreapta şi începem să urcăm pieptiş peste stâncărie, ajungând după circa o oră până sub cleanţuri (poteca se pierde adesea prin ierburi şi stâncărie). Ne aflăm acum într-o şa, între două vârfuri ale Pietrei Rolului Nou. În apropiere se deschide gura largă şi neprimitoare a Avenului cu Gheaţă, adânc de 37 m, al cărui gheţar se menţine şi vara. Urcăm mai departe în dreapta şeii pentru a observa un fenomen curios : Peştera Rol, un tunel natural lung de vreo 10 m - operă din trecut a apelor. Trecem prin acest tunel cotit şi ieşim într-un fel de balcon spânzurat deasupra cleanţurilor ascuţite, parcă anume făcut pentru a ne oferi o cuprinzătoare vedere panoramică asupra văii şi satului Ciclova cu împrejurimile sale. Sub picioarele noastre se deschide un hău ameţitor, iar în jur predomină stâncăria crăpată în fel şi chip, acoperită de vegetaţie, iubitoare de calciu. Ne înapoiem la şaua în care se cască avenul şi, în dorinţa de a ocoli abruptul calcaros al Pietrei Rolului Nou, părăsim poteca pe care am venit şi descriem prin pădure un arc de cerc, înaintând puţin spre nord-est (deci în direcţia Rolului Vechi), apoi spre sudest până în dreptul Fântânii lui Ude. Abia aici, sub teribilul cleanţ al Pietrei Rolului Nou, prindem din nou o potecă, destul de bună, care coteşte spre vest. Sub potecă, chiar în dreptul cleanţului, observăm cu greu deschiderea Peşterii din Padina Popii pentru care am venit (un altimetru ne-ar ajuta la găsirea peşterii, indicându-ne altitudinea de 740 m).
După vizitarea peşterii continuăm poteca pe sub abruptul Pietrei Rolului Nou, urmărindu-i curbura largă în formă de potcoavă pe o curbă de nivel, în cele din urmă, coborând serpentinele potecii devenită foarte bună, după mai bine de o oră de mers dăm în Valea Ghicini (sau Ghicinului). Aici întâlnim drumul care vine de la o sondă şi ne duce în Ciclova Montană, iar de aici la Oraviţa, întregul traseu în circuit durează circa 8 ore (exclusiv vizitarea peşterii).
Dacă dorim să vizităm numai peştera, fără a urca pe Piatra Rolului Nou, de la Ciclova Montană mergem pe drumul spre sondă, care mai întâi urcă, apoi coboară în Valea Ghicini. De aici apucăm poteca din stânga drumului ; aceasta suie în serpentine largi, urmează o curbă de nivel pe sub abruptul Pietrii Rolului Nou şi, după o oră de mers, se ajunge în locul unde, sub potecă, se deschide gura peşterii greu de găsit fără călăuză.

 

» Cazare in Oravita

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII