Pestera din Dealul Varseci | Ghid turistic Pestera din Dealul Varseci | Poze Pestera din Dealul Varseci

Pestera din Dealul Varseci

Pestera din Dealul Varseci | Ghid turistic Pestera din Dealul Varseci | Poze Pestera din Dealul Varseci

Descriere.
Primul element de atracţie al peşterii îl constituie însăşi intrarea sa, al cărei contur desenează un arc de cerc parcă trasat cu compasul, măsurând 20 m lăţime la bază şi 15 m înălţime. Aspectul acesta de tunel se păstrează şi în lungul largii galerii subterane care compune peştera şi a cărei desfăşurare în unghiuri drepte urmează în mod vădit direcţiile de diaclazare a masivului calcaros. Podeaua, la început ascendentă, apoi coborând în pantă prelungă până spre extremitatea cavităţii, este alcătuită în mare parte din împletitura de baraje calcitice a numeroase gururi. Pereţii sunt acoperiţi pe alocuri cu ample scurgeri stalagmitice care, la aproape 400 m de la intrare, formează un baraj masiv, ocupînd întreg spaţiul galeriei şi oprind astfel înaintarea, în imediata vecinătate a deschiderii, pe stânga, se mai află un scurt diverticol ascendent, închis în fund de sac la baza unui horn.

 

Sinonimii. Peştera Pacific, Peştera din Curu Dealului.

 

Date istorice.

Cu toate că se găseşte atât de aproape de câteva din principalele poteci de drumeţie prin Bihor şi că a fost frecvent vizitată de turişti, Peştera din Dealul Vârseci nu a atras în mod deosebit atenţia speologilor. Printre puţinele menţiuni existente poate fi reţinută ca fiind cea mai veche doar aceea pe oare J. Czârân o face în ghidul său publicat în anul 1903.

 

Condiţii de vizitare.

Spaţiile largi şi puţin accidentate ale peşterii fac ca vizitarea ei sa fie foarte comodă, ea necesitând doar mijloace de iluminat.

 

Asezare:

Peştera este situată la o altitudine de 700 m în versantul stâng al Văii Galbenei, la 200 m aval de confluenţa acesteia cu Valea Seacă

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
In vecinătatea ei se află cunoscuta şi pitoreasca Poiană a Florilor, aferentă din punct de vedere turistic zonei Padişului şi legată de acesta prin două trasee : circuitul Văii Galbenei (marcaj punct galben, distanţă 10 km de la Cabana Padiş) şi Padiş-Groapa Ruginoasă-Băiţa (marcaj bandă roşie, distanţă 9,5 km). Prin Poiana Florilor mai trece, de asemenea, traseul Arieşeni-Pietroasa (marcaj triunghi galben, distanţă 13 km de la Arieşeni şi 14 km de la Pietroasa). Marcajul care duce la peşteră, în mai puţin de o jumătate de oră, începe din capătul de jos al poienii, coboară până în firul Văii Galbenei şi apoi urcă pieptiş până la gura largă a cavităţii care se deschide în malul opus. El este trasat cu roşu, sub forma semnului convenţional de peşteră.

 

» Cazare in Padis

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII