Pestera Gaura cu Musca | Ghid turistic Pestera Gaura cu Musca | Poze Pestera Gaura cu Musca

Pestera Gaura cu Musca

Pestera Gaura cu Musca | Ghid turistic Pestera Gaura cu Musca | Poze Pestera Gaura cu Musca

Descriere.
Peştera este dezvoltată în cea mai mare parte pe un sistem de diaclaze în calcare jurasice. Sistemul de galerii active şi fosile totalizează 254 m. Urcând de la şosea, din dreptul unui izvor cu apă bună de băut, pe o potecă tăiată în stâncă sub formă de trepte ajungem la intrarea lată de 7 m şi înaltă de 4,5 m, de unde se deschide o privelişte largă spre Cetatea Golubaţ de dincolo de fluviu. Printr-o spărtură practicată în zidul vechi (se pare că peştera a fost fortificată prin anul 1800) pătrundem în dreapta în Galeria Uscată, luminată de o „Fereastră” naturală imensă prin care se vede Dunărea. După un urcuş de 40 m pe argilă ajungem la capăt.Revenind la intrare putem înainta la stânga pe Galeria cu Apă inundată de pârâiaşul subteran. Trecând cu cizmele prima dornă adâncă de până la 70 cm şi pe al cărei fund s-a acumulat mult guano de la două mari colonii de miotişi, ajungem sub cupola înaltă de 8 m a Sălii Liliecilor care adăposteşte o colonie de rinolofi. În dreapta, sub tavanul tot mai lăsat, o dornă adâncă de 2 m face imposibilă înaintarea fără barcă de cauciuc, în imediata apropiere, tot în Sala Liliecilor, observăm un prag lunecos din cauza guanoului îmbibat cu apă de picurare. Dacă reuşim să urcăm cei 2 m ai pragului, printr-o galerie scundă (până la 0,5 m) dăm din nou în Galeria cu Apă, unde pârâul curge printre plaje de nisip şi pietriş fin către dorna pe care am evitat-o. Urcând pe lângă pârâu ajungem în dreptul Galeriei cu Argilă, foarte .ascendentă şi bogat concreţionată în partea ei finală, în sfârşit, încă un cot, o dornă puţin adâncă şi avem în faţă o scurgere parietală înaltă de vreo 8 m care practic barează secţiunea galeriei şi de sub care apare cursul subteran (originea acestuia nu se cunoaşte). După ce irigă peştera, el iese la lumina zilei, coboară panta abruptă printre stânci şi se infiltrează într-o firidă de tuf calcaros de la baza peretelui, căptuşită cu muşchi mătăsoşi şi complet concreţionată (nu lipsesc gururile cu perle de cavernă) ; lângă şosea pârâul este captat într-un „vălău”, chiar lângă micul izvor cu apă de băut.
Galeriile peşterii nu sunt lipsite de concreţiuni spectaculoase de calcit. Dintre ele ne atrag atenţia gururile şi barajele de travertin. Mai reţinem prezenţa pe preţi a „laptelui de piatră” (mondmilchul) şi a buzunăraşelor de calcit suprapuse (odontolite). Dar nota specifică a peşterii e dată de mirosul foarte penetrant de amoniac ce se degajă din marea cantitate de guano căzut în apă sub numeroasele şi marile colonii de lilieci, precum şi de la liliecii însăşi, care la apropierea omului se desprind din colonie şi zboară, cu sutele, fâlfâind din aripi moi ca nişte arătări din altă lume. Fauna guanoului este, bineînţeles, dominantă ; nu există specii cu adevărat de peşteră, în apa pârâiaşului subteran trăiesc lătăuşi din genul Niphargus.

 

Sinonimii. Peştera cu Muşte, Peştera Golubăţ, Peştera Coronini

 

Date istorice.

Numele peşterii este legat de cel al muştei columbace, care, după legendă, s-a născut aici din capul balaurului răpus de Iovan Iorgovan şi despre care se mai afirmă (chiar în publicaţii) că s-ar înmulţi în peşterile din această zonă. În realitate, specia Simulium colombaschense nu are nimic comun cu peşterile, dezvoltarea ei făcându-se numai în apa Dunării.
În 1875, J. A. Schonbauer este primul care se ocupă de Peştera cu Muşte. Primele, cercetări faunistice datează încă de la începutul acestui secol (L. Mehely, 1900). În 1929 este descrisă sumar şi parţial de R. Jeannel. Cercetarea complexă a peşterii şi ridicarea planului topografic s-au făcut în perioada 1962-1969 de către A. Negrea şi Şt. Negrea.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera este practic neamenajată. Nişte trepte de piatră ne conduc în Galeria Uscată, singura vizitată şi degradată. Pentru parcurgerea Galeriei cu Apa sunt necesare cizme de cauciuc lungi (la viituri, pentru turiştii antrenaţi, barcă de cauciuc), cască, salopetă şi flanelă (temperatura este de 12 -13,5° vara şi toamna, iar umiditatea 96-100%). Durata vizitării : l oră.

 

Asezare:

Intrarea în peşteră se află în versantul stâng al Defileului Dunării, în marele abrupt calcaros situat în apropierea stâncii Babacai din albia Dunării, la 3 km în aval de localitatea Pescari. Altitudinea 92 m (28 m deasupra apei Dunării).

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Pentru a ajunge la peşteră se merge 12 km din oraşul Moldova Nouă pe şoseaua asfaltată până la Pescari. Se poate locui la hotel în Moldova Nouă.

 

» Cazare in Moldova Noua

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII