Pestera Gaura Porcariului | Ghid turistic Pestera Gaura Porcariului | Poze Pestera Gaura Porcariului

Pestera Gaura Porcariului

Pestera Gaura Porcariului | Ghid turistic Pestera Gaura Porcariului | Poze Pestera Gaura Porcariului

Descriere.
Peştera este fosilă, uşor ascendentă, cu porţiunea finală ascendentă, săpată pe feţe de strat de către apele de infiltraţie, vizibil stratificate, cu intercalaţii de silex. Galeriile şi sălile măsoară 152 m (5 m denivelare).
Prin gura ogivală, înaltă de 7 m, şi printr-o „fereastră” din dreapta lumina pătrunde difuz în Sala Cailor (8 m înălţime). După o gâtuitură dăm în Sala Oilor, ceva mai scundă şi întunecoasă. Dincolo de pragul de pietre făcut de ciobani ca să nu treacă oile, galeria se îngustează treptat, nu fără dilatări sub formă de mici săli cu înălţimi între 2 şi 9 m. O prăbuşire închide galeria devenită ascendentă în ultima sa parte.
Primele săli, cu umplutură groasă de pământ şi bălegar şi cu multe muşte şi păianjeni pe pereţi, nu sunt atrăgătoare. Abia dincolo de pragul amintit, trecând prin gropi şi şanţuri reastupate parţial cu argilă, sfărâmături de calcit şi bolovani de calcar, pătrundem în porţiunea frumos concreţionată a peşterii care culminează cu Sala Cururilor. Această sală este înzestrată din belşug cu stalactite de tipuri şi mărimi diferite, cu coloane imense şi scurgeri (parietale groase care scânteiază la lumina lămpilor. Mai există aici mari baraje de travertin ce delimitează bazine uscate, tapiţate cu perle de cavernă. Nu lipsesc nici stalagmitele şi domurile, iar în partea finală există gururi pline cu apă de picurare. Toamna se instalează în acest sector o colonie de peste 200 rinolofi.
Deşi mică, peştera prezintă un interes deosebit pentru biospeologi. Printre micile vietăţi de pe podea pot fi văzute două specii troglobionte, lipsite de ochi : un miriapod (Lithobius dacicus) şi un gândac (Banatiola vandeli), ultimul descris chiar din această peşteră, în apa din goluri trăiesc, deasemenea, două specii tipic subterane de crustacei minusculi.
În afară de faună merită amintit faptul că din săpături s-au scos colţi de urs de peşteră şi s-au găsit obiecte de podoabă din sticlă şi agat a căror vârstă n-a putut fi încă precizată.

 

Date istorice.

Peştera este cunoscută de pădurarii de la Cantonul Damian şi de localnici, care adăpostesc aici caii şi oile. A fost cartată şi cercetată în intervalul 1961-1967 de L. Botoşăneanu, A. Negrea şi Şt. Negrea.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera se află în perimetrul rezervaţiei Cheile Nerei - Beuşniţa. Este neamenajată şi uşor degradată pe alocuri. Se poate vizita fără echipament special, doar cu o sursă de iluminat. Atenţie numai la trecerea prin săpături şi la blocurile prăbuşite din ultimul cot al galeriei. Peştera fiind rece (9-10° în timpul verii şi toamnei şi 98-100% umiditate) se impune o îmbrăcăminte adecvată.

 

Asezare:

Intrarea este situată în versantul stâng al Cheilor Nerei la 240 m altitudine şi circa 50 m deasupra râului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
De la Cantonul Damian se merge pe malul stâng al Nerei până la confluenţa cu Ogaşu Porcariului şi în continuare, mai bine de 300 m, până la Zăvoiul Peşterii. De aici se urcă Cracu Peşterii pe o potecă prin pădure până la baza unui abrupt, unde se află intrarea mascată de arbori.

 

» Cazare in Potoc

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII