Pestera Gaura Turcului | Ghid turistic Pestera Gaura Turcului | Poze Pestera Gaura Turcului

Pestera Gaura Turcului

Pestera Gaura Turcului | Ghid turistic Pestera Gaura Turcului | Poze Pestera Gaura Turcului

Descriere.
Peştera este alcătuită dintr-un sistem labirintiform de galerii, săli şi puţuri totalizând 438 m pe o denivelare de 22 m. Lumina pătrunde difuz până la 24 m. Din Galeria Principală se desface la stânga Diaclaza Oblică iar la dreapta Galeria Ascunsă, mai greu accesibilă. Partea profundă a peşterii este alcătuită din Galeria Descendentă, cam dificil de parcurs până la lacul-sifon din capătul sud-vestic. La întâlnirea dintre Galeria Principală şi Galeria Descendentă se află Sala cu Blocuri Prăbuşite. Din această sală se desface un culoar cu horn care ne urcă în Sala Superioară, precum şi un puţ de 13 m care ne coboară în Sala Inferioară. În timpul ploilor abundente Galeria Descendentă şi ramura sa estică (care se termină printr-un sifon) sunt în bună parte inundate, putânduse înainta până la sifoanele temporare. De altfel această galerie subfolosită are puternice urme de eroziune şi coroziune a apei (hieroglife, lame ascuţite, poliţe de silex etc.). La începutul Galeriei Principale (care este fosilă) există doar hieroglife şi marmite. Probabil că apa care se pierde prin ponorul Drăgoina din Poiana Bichii a contribuit la formarea peşterii, într-o fază mai veche din evoluţia sa, Galeria Principală era drenată de un curs de apă subteran care ieşea prin actuala deschidere prevăzută cu urme de ziduri. Ulterior, o dată cu adâncirea peşterii, apa şi-a modificat cursul, drenând Galeria Descendentă între cele două lacuri-sifon şi, ieşind la exterior prin izvorul Drăgoina. În faza actuală apa este drenată prin galeriile unui sistem inferior, activ, inaccesibil omului; numai la viituri puternice mai este folosit parţial sistemul subfosil (Galeria Descendentă). Galeriile nu-s bogate în speleoteme. Pe alocurea există totuşi concreţiuni de calcit care ne încântă privirea: stalactite, scurgeri parietale, crustă stalagmitică cu gururi şi stalagmite. Peştera prezintă un interes deosebit pentru unele vieţuitoare mărunte de pe podea (o specie de miriapod şi alta de gândac care trăiesc numai în câteva peşteri bănăţene), precum şi pentru două specii de crustacei subterani minusculi ce populează bazinaşele cu apă din Galeria Descendentă.

 

Sinonimii. Gaura Mare, Peştera Sudol sau Sodol, Peştera Cuptoare, în unele lucrări apare şi sub denumirea de: Peştera Sohodol. Peştera Sudol I, Peştera Izvorului de la Sohodolul Reciţei.

 

Date istorice.

Prima descriere, succintă, apare în Seria „Biospeologica” (R. Jeannel, 1929). În perioada 1961-1963 este cartată şi studiată complex (L. Botoşăneanu, A. Negrea şi Şt. Negrea, 1967), iar între 1963-1970 face obiectul unor cercetări de ecologie cavernicolă (A. Negrea şi Şt. Negrea, 1971 ; Şt. Negrea şi A. Negrea, 1968, 1972, 1977).

 

Condiţii de vizitare.

Nu există amenajări turistice. Pentru a parcurge toate galeriile e nevoie de lampă, cască de protecţie, salopetă şi cizme de cauciuc ; pentru puţ (recomandat numai speologilor amatori) mai trebuie o scară speologică de 13 m şi coardă de asigurare. Se recomandă vizitarea în lunile cu puţine precipitaţii. Timp necesar (exclusiv puţul) : l oră.

 

Asezare:

La sud de Reşiţa se întind Munceii Domanului - partea cea mai nordică a Munţilor Aninei - în care există cavităţi, unele fiind destul de mari şi împodobite cu formaţiuni variate şi interesante. Aşa este Peştera Stârnic (700 m), din păcate inaccesibilă de când, cu ani în urmă, intrarea a fost astupată de un drum construit pentru o carieră de calcar.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Gaura Turcului (438 m) pe care o descriem în continuare; Avenul din Poiana Gropii (-235 m) care până în 1974 a deţinut recordul de adâncime pe ţară. Urcând de la Cantonul Minda (situat la 5 km sud de centrul Reşiţei) pe drumul Stegului (spre Anina), după vreo 3 km dăm într-un luminiş care permite o vedere de ansamblu asupra Văii Baciului dominată la est de abruptul Dealului Cârşiei. Versantul drept este acoperit de tufe dese de liliac şi de făget mascând guri de peşteri. Coborând în fundul Văii Baciului în dreptul confluenţei acesteia cu Valea Sodolului, ajungem la nişte sălaşe. De departe se zăreşte intrarea înaltă şi oblică, cu urme de ziduri medievale a Găurii Turcului. Ea e situată la 500 m altitudine în baza versantului vestic, abrupt, al Dealului Cârşiei, pe malul drept al pârâului Sodolu Mare, la 100 m distanţă deasupra izvorului carstic Drăgoina. Dacă de la confluenţa amintită urmăm drumul de căruţă în jos pe valea Râului Mare (rezultată din unirea Văilor Baciului şi Sodolului) închidem circuitul la Cantonul Minda. Pe traseul propus nu există marcaje. Revenind la Reşiţa ne putem caza la hotelul „Semenic” aflat în centrul oraşului, pe malul Bârzave în apropiere se află gara şi autogara.

 

» Cazare in Resita

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII