Pestera Gaurile lui Miloi | Ghid turistic Pestera Gaurile lui Miloi | Poze Pestera Gaurile lui Miloi

Pestera Gaurile lui Miloi

Pestera Gaurile lui Miloi | Ghid turistic Pestera Gaurile lui Miloi | Poze Pestera Gaurile lui Miloi

Descriere.
Peştera I este mică (33 m) şi fosilă, iar peştera II mai mare (132 m) şi parcursă de apă la marile viituri. Ambele sunt uşor ascendente, săpate pe diaclaze în calcare cretacice. Ambele peşteri fac parte din acelaşi sistem de galerii pe care Minişul, adâncindu-şi valea, l-a tăiat perpendicular în două părţi inegale, aflate în prezent în diferite grade de fosilizare.
Peştera I are o deschidere mare, urmată de o galerie scurtă din care se desfac câteva ramificaţii colmatate prin concreţionare, de altfel singurile neluminate. De remarcat bolovănişul din zona intrării desprins din tavanul destul de subţire care suportă şoseaua ce trece prin chei ; scurgerile parietale, parţial din mondmilch ; crusta stalagmitică de pe podea cu stalagmite şi coloane, iar pe alocuri perle de cavernă în cuiburi.
Peştera II are o intrare largă şi înaltă de 5 m care dă în galeria principală. Mai există încă patru intrări mici, suspendate în perete, legate de această galerie prin culoare înguste, la nivel superior. Galena principală, largă şi înaltă până la 7 m, devine tot mai îngustă şi mai joasă, terminâdu-se printrun culoar inaccesibil. Pe parcurs întâlnim mai mulţi pereţi despărţitori şi diferite concreţiuni care devin dominante în cea de a doua parte a peşterii. Destul de frumoase sunt anemolitele (stalactite înclinate), vălurile, iar pe crusta concreţionară din partea finală, stalagmitele, grupurile stalagmitice şi unele coloane. Apa de infiltraţie şi de condensare umple gururile şi bălteşte pe alocuri pe argilă. Peştera II găzduieşte o colonie de circa 60-100 de miniopteri, iar în gururile sale trăiesc crustacei subterani microscopici.

 

Sinonimii. Peşterile lui Adam Neamţu.

 

Date istorice.

Amândouă peşterile au fost studiate şi cartate în anii 1960-1962 de L. Botoşăneanu, A. Negrea şi Şt. Negrea.

 

Condiţii de vizitare.

Ambele peşteri sunt neamenajate. Peştera I, fiind sub şosea şi luminată direct sau difuz în cea mai mare parte, este des vizitată şi destul de degradată. Peştera II, aflându-se dincolo de râul Miniş şi necesitând o salopetă şi un mijloc de iluminat, este vizitată mai rar şi practic nu-i degradată ; fiind destul de rece (12-13°) şi foarte umedă (100%) trebuie o îmbrăcăminte adecvată. Durata vizitării peşterii II : ½ oră.

 

Asezare:

Intrările se află în versanţii Cheilor Minişului, la un metru deasupra albiei râului (circa 400 m altitudine) : peştera I în versantul stâng (sub şosea), iar peştera II în cel drept, una în prelungirea celeilalte.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Cazare în Anina (hotel) sau Bozovici, între care circulă autobuze I.T.A., trecând prin chei.

 

» Cazare in Anina

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII