Pestera Ghetarul de la Focul Viu | Ghid turistic Pestera Ghetarul de la Focul Viu | Poze Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Pestera Ghetarul de la Focul Viu | Ghid turistic Pestera Ghetarul de la Focul Viu | Poze Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Descriere.
Peştera se deschide Ia baza unui perete de calcar printr-o intrare joasă, urmată de o galerie care coboară în pantă puternică pînă în Sala Mare. O scară de lemn, îmbătrînită de vreme şi cam nesigură, înlesneşte totuşi depăşirea acestei porţiuni mai dificile. Sala Mare, măsurînd 68 m în lungime şi 46 m în lăţime, adăposteşte un bloc de gheaţă fosilă — al doilea ca mărime după cel din Gheţarul de la Scărişoara dar foarte probabil de aceeaşi vîrstă cu acesta. Centrul sălii este ocupat de o imensă aglomerare de trunchiuri, căzute său azvîrlite de oameni printr-o largă fereastră care străpunge bolta şi prin care lumina zilei pătrunde din belşug. In latura din dreapta se deschide un fel de crevasă, o rimaie de 20 m adîncime, care nu poate fi coborîtă decît cu ajutorul scărilor speologice.
În partea opusă intrării se văd cîteva stalagmite şi scurgeri stalagmitice de gheaţă, pe care razele soarelui le fac sa scînteieze în orele amiezii, generînd o imagine a cărei frumuseţe se regăseşte în denumirea cu valenţe de simbol dată peşterii : Focul Viu... Dincolo de aceste masive de gheaţă, cavitatea continuă printr-o scurtă galerie rectilinie, întreruptă de o săritoare de 6 m şi închisă de o nişă uşor ascendentă. Lungimea totală a peşterii este de 165 m.
Adăpostind un depozit considerabil de gheaţă fosilă, al cărui volum poate fi estimat Ia aproximativ 25 000 mc, Gheţarul de Ia Focul Viu constituie un foarte important teren de cercetări ştiinţifice complexe, care permit obţinerea unor date complementare celor furnizate de Gheţarul de Ia Scărişoara în legătură cu mecanismul glaciaţiunii de cavernă şi cu paleoclimatul Munţilor Bihor.

 

Date istorice.

Gheţarul de Ia Focul Viu este semnalat în lucrările turistice publicate de J. Czârân Ia începutul secolului, descris cu mai multă îngrijire de V. Puşcariu în 1934 şi cercetat din punct de vedere ştiinţific de Institutul de Speologie din Cluj începînd din 1948. Planul detaliat al cavităţii a fost executat de L Viehmann şi M. Şerban.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera este foarte uşor accesibilă în sectorul său superior, unde lumina pătrunsă prin hornul din centrul Sălii Mari face inutile chiar şi lămpile cu acetilenă sau lanternele electrice.

 

Asezare:

Peştera se deschide la o altitudine de l 165 m, pe culmea care separă spre sud Groapa de la Barsa de bazinul morfologic al Văii Galbenei.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Principalul punct de reper îl constituie stâncăriile Pietrei Galbenei, faţă de care intrarea în peşteră se află la numai 550 m, spre nord-vest. Principalul traseu care conduce de la Cabana Padiş la acest obiectiv este marcajul cu punct galben al aşa-numitului circuit al Văii Galbenei. De fapt, acest marcaj trebuie urmărit în sens invers, deoarece peştera e situată pe bucla de întoarcere spre cabană a circuitului, la o distanţă de 5 km de baza turistică a Padişului. Accesul cu mijloace auto este posibil pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, pe care marcajul turistic îl intersectează cu puţin înainte de cantonul silvic din Valea Cetăţilor. De aici mai sunt de străbătut cu piciorul 1,5 km până la peşteră, urmând de preferinţă marcajul bandă roşie al traseului Băiţa-Valea Seacă-Padiş, care însoţeşte o parte din drum marcajul punct galben al circuitului, deoarece acesta din urmă face un ocol până în vârful Pietrei Galbenei.

 

» Cazare in Padis

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII