Pestera Gura Plaiului | Ghid turistic Pestera Gura Plaiului | Poze Pestera Gura Plaiului

Pestera Gura Plaiului

Pestera Gura Plaiului | Ghid turistic Pestera Gura Plaiului | Poze Pestera Gura Plaiului

Descriere.
Peştera începe cu un puţ adânc de 7 m, închis înainte cu o poartă din traverse metalice. Puţul poate fi coborât uşor, folosind un trunchi cioplit aflat de obicei aici, sau, mai bine, folosind o scăriţă speologică. Se coboară apoi un mare con de grohotiş, pătrunzându-se într-o sală lungă de 70 m, cu podeaua în pantă, cu înălţimi de 3-6 m. Această sală este împodobită cu multe formaţiuni stalagmitice. Ne reţine atenţia un grup de stalagmite zvelte, precum şi două coloane masive, înalte de peste 3 m, ce par să susţină bolta. Condiţiile de lucru pentru fotografi sunt optime.
În capătul sudic al sălii, podeaua este placată cu o crustă calcitică, cu numeroase gururi. Este un Colţ cu o extraordinar de mare densitate monospecifică, aici putând fi imitate pe o mică suprafaţă sute, dacă nu chiar mii de exemplare ale coleopterului Tismanella chappuisi. În gururi trăiesc numeroşi crustacei subterani (nifargi). Din mijlocul sălii se desprinde spre est o ramificaţie largă, ce urcă în pantă. Este o zonă bogată în speleoteme, unele de un tip neobişnuit. Predomină stalactitele, coloanele şi stalagmitele, dar se pot vedea şi câteva anemolite şi stalactite excentrice. Firida terminală a acestei săli este bogat concreţionată. În acest sector se pot realiza imagini de detaliu cu concreţiunile calcitice, dar există şi unghiuri favorabile pentru întregul ansamblu de speleoteme.
Lungimea totală a peşterii este 150 m.
Ea s-a format prin procesul de disoluţie exercitat cu intensitate mărită la intersecţia a două falii, pe care s-au format, de altfel, cele două prelungiri ale sălii.

 

Date istorice.

Peştera Gura Plaiului a fost descrisă pentru prima dată de P. A. Chappuis şi A. Winkler în 1951. Ulterior, ea a prilejuit cercetări biospeologice, îndeosebi asupra populaţiilor de coleoptere de o mare densitate.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera nu necesită echipament special, cel mult o coardă scurtă pentru puţul de la intrare. Deoarece găsirea intrării este dificilă, este necesar un ghid din Topeşti sau informaţii mai detaliate de la un localnic.

 

Asezare:

Peştera Gura Plaiului se găseşte pe interfluviul cuprins între Pîrîul Pârgavului şi afluentul său stâng.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Aici, în punctul numit „Gura Plaiului”, la o altitudine de 650 m, printre tei răzleţi, se deschide intrarea avenului, lângă un tei foarte gros. Cu maşina se poate merge din Tismana, prin satul Gornoviţa până la Topeşti. Din Topeşti, mergând spre nord, se coboară în Valea Pârgavului, pe firul căreia urcă poteca spre Gura Plaiului. Cel mai apropiat punct de cazare este motelul Tismana.

 

» Cazare in Tismana

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII