Pestera Huda lui Papara | Ghid turistic Pestera Huda lui Papara | Poze Pestera Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara | Ghid turistic Pestera Huda lui Papara | Poze Pestera Huda lui Papara

Descriere.
Peştera se înfăţişează sub forma unei galerii larg arcuite în plan, cu foarte puţine ramificaţii laterale, care însumează o lungime totală de 2 022 m. Aspectul general de coridor înalt şi relativ îngust caracteristic acestei galerii denotă excavarea ei în lungul unei diaclaze prin care apele celor trei pâraie au putut pătrunde cu mai multă uşurinţă în adâncimea masivului, corodând calcarul şi lărgindu-şi căile de curgere. Acest profil particular se desenează pregnant chiar de la deschiderea la zi a peşterii care măsoară peste 30 m înălţime dar ai cărei pereţi nu lasă la picioarele lor un spaţiu mai la de 4 metri.
Vizitarea peşterii nu este tocmai uşoară deoarece configuraţia planşeului şi mai ales prezenţa cursului subteran de apă presară pe parcurs obstacole repetate. Cel dintâi apare chiar la intrare, sub forma unui lac cam de 1 m adâncime, pentru a cărei traversare este binevenită o barcă pneumatică. După vreo 50 m, un bloc de stâncă ocupă întreaga lăţime a galeriei, obligând la o căţărare printre Şuvoaiele de apă în care se despleteşte pe deasupra lui râul subteran, formând aşa-numita Cascadă Evantai. Imediat după aceea se desprinde din tavan un sept de calcar - Inima de Piatră -, dedesubtul căruia nu mai rămâne loc de trecere decât prin apă. Zona cea mai interesantă a peşterii o constituie marea Sală a Minunilor, care se desfăşoară sub forma unei largi evaginaţii ascendente în latura din dreapta a galeriei. Urcând în pantă accentuata şi fiind închis în fund de sac în partea sa superioară uriaş buzunar funcţionează ca un acumulator de aer cald, în care temperatura creşte progresiv până la peste 20°C, ceea ce reprezintă dublul valorilor care se măsoară curent în galeria principală. Sala Minunilor constituie astfel unul din puţinele exemple cunoscute în carstul românesc de goluri subterane în care se produc înmagazinări de aer cald şi care, din acest punct de vedere, ocupă opoziţie diametral opusă peşterilor glaciare, în afară de această particularitate climatică, două alte curiozităţi întregesc caracterul insolit ai sălii Este vorba de un uriaş depozit de guano mineralizat (chiropterit) care acoperă planşeul şi care s-a constituit de-a lungul timpurilor ca urmare a activităţii liliecilor atraşi de condiţiile prielnice de hibernare oferite de atmosfera caldă a sălii, precum şi de mai multe stalactite mari şi butucănoase, pe care gradientul termic existent în spaţiul subteran le-a făcut să se abată de la creşterea lor verticală impusă de gravitaţie.
Dincolo de Sala Minunilor, galeria continuă cu acelaşi facies de diaclază lărgită de ape în jumătatea sa amonte se desfac o serie de divertacole, unele cu acces dificil, care conduc în mici săli laterale (Sala Virgină, Sala Tăcerii), de unde pare să înceapă o amplă reţea de galerii, în curs de explorare. Aproape de extremitatea peşterii, o îngrămădire de blocuri masive desprinse din boltă justifică numele de Lumea Frământată dată acestui sector al cavităţii, dincolo de care înaintarea este oprită de sifonul terminal inaccesibil, al cursului subteran. Acest sifon se află însă la o distanţă de numai 20 m de suprafaţa, unde, în fundul dolinei Vânătara se pierd apele îngemănate ale pâraielor care au concurat la formarea peşterii.

 

Date istorice.

Consemnată în scrieri geografice care datează din prima jumătate a secolului trecut, Huda lui Papară devine cunoscută datorită cercetărilor lui E. Balogh, întreprinse în anii 1950- 1953.

 

Condiţii de vizitare.

Se recomandă ca turiştii să viziteze peştera numai până la Sala Minunilor şi numai la ape mici, pentru a nu fi expuşi unor accidente ce pot avea urmări neplăcute. Pentru aceasta sunt necesare cizme de cauciuc lungi eventual o barcă pneumatică şi o cordelină cu o scară speologică pentru depăşirea Cascadei Evantai, precum şi mijloace de iluminare.

 

Asezare:

Cea mai mare cavitate din carstul Munţilor Trascău este o străpungere hidrologică activă care drenează pe sub Muntele Bulz (Masivul Bedeleu) apele reunite a trei pâraie - Valea Poieni, Valea Ponorului (numită încă şi Valea Caselor) şi Valea Seacă -, deversândule apoi sub denumirea de Valea Morilor în Arieşul Mare, aval de Sălciua de Jos. Această localitate constituie de altfel punctul de plecare pentru vizitarea peşterii.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Ea se află pe DN 76, la 47 km de municipiul Turda şi la 41 km de oraşul Câmpeni, fiind deservită de curse I.T.A. şi având şi staţie pe linia ferată Turda-Abrud, pe care a circulat decenii în şir vestita „mocăniţă”. Un drum care porneşte de la capătul de jos al comunei ajunge curând în firul văii Morilor şi, urcând cursul acesteia, răzbate după 4 km la intrarea în peşteră, situată la o altitudine de 567 m.

 

» Cazare in Salciua de Jos

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII