Pestera Lazului | Ghid turistic Pestera Lazului | Poze Pestera Lazului

Pestera Lazului

Pestera Lazului | Ghid turistic Pestera Lazului | Poze Pestera Lazului

Descriere.
Ca şi vecina sa, Peştera Martel, Peştera Lazului este o reţea vastă, polietajată, modelată parţial în regim freatic, cu numeroase sifoane. Se cunosc peste 4 km de galerii, dar mai sunt posibilităţi de continuare.
După portalul de 4x3 m al intrării, se parcurge un prim coridor spaţios, cu secţiune neregulată, săpat în calcare puternic dezagregate. După 30 m, o scurtă galerie conduce intr-o sală mai înaltă. Urmează un sector, numit zona Labirint, în care nenumăraţi pilieri încep să complice morfologia galeriei care devine foarte ramificată. O (ramificaţie ne conduce după o căţărare de câţiva metri într-un sistem de culoare înguste şi sinuoase, care în mai multe puncte comunică cu galeria inferioară, unele întorcân- du-se către intrare. Prin aceste culoare putem ajunge la nivelul superior al sălii (Atenţie ! Loc periculos), de unde putem admira pe tavan un frumos candelabru concreţionar. Coborând fie printre mari blocuri prăbuşite în galeria principală, cu ajutorul unei scăriţe, fie reîntorcându-ne pe traseul de venire, putem reveni în galeria principală pe care ne continuăm înaintarea către sud. Galeria coboară, trece printr-o strâmtoare împărţită de un pilier în două ferestre şi coboară apoi până la un sifon, care este închis în perioadele ploioase.
În acest sector galeria prezintă o morfologie de conductă forţată, dezvoltată când pe diaclază, când având secţiuni circulare şi eliptice, cu înălţime medie de 3-4 m. După cca 350 m galeria coteşte brusc spre vest. Coborâm succesiv două saloane lungi de 30-50 m şi adânci de 8-10 m, târându-ne în .câteva puncte pe pantele de nisip. Urmează o difluenţă a galeriei, a cărei morfologie freatică se suprapune în acest sector cu cea de curgere liberă.
Întâlnim secţiuni eliptice, cupole şi nişe de coroziune, valuri de eroziune şi marmite. Din acest punct de vedere Peştera Lazului ne oferă un traseu extrem de instructiv privind modul de curgere a apei sub pământ şi mecanismul de adâncire al unei reţele carstice, în câteva puncte în peretele drept (pe sensul de înaintare) apar mici afluenţi care curg pe o scurtă porţiune şi dispar apoi în peretele stâng, în mici crăpături. Aceşti afluenţi confluează într-o reţea inferioară de galerii active, doar în mică măsură cunoscută, în tavan se deschid numeroase hornuri ce fac probabil legătura cu Peştera-aven din Sohodoalele Mici, săpată în platoul dolinar de deasupra. Către capăt, după câteva sute de metri de la cot, zonele inundate se înmulţesc şi pe o ramificaţie din dreapta vine chiar un pârâu permanent, ce udă secţiunea galeriei. Peştera devine tot mai joasă şi accesul este îngreunat de o zonă de sifoane şi de acumulările de material aluvionar, care ne obligă să ne întoarcem. În continuare, cavitatea face un nou cot, având tendinţa să se întoarcă spre versant.
Acest fapt este o dovadă în plus că ea funcţionează la ape mari ca un meandru al Metrului, care inundă toate galeriile peşterii ce se dezvoltă sub nivelul său.

 

Date istorice.

Peştera, cunoscută parţial de localnici, a fost cercetată pe o lungime de 160 m de biospeologii P. A, Chappuis şi R. Jeanud în 1928. În anii 1955 şi 1959 s-au făcut cercetări arheologice şi biospeologioe, iar în 1961 M. Dleahu şi V. Decu au efectuat explorarea celei mai mari părţi a reţelei, cartând o lungime de 2 200 m.
După 1977, explorările au fost reluate de echipe ale Cercului Speologic „Focul Viu”, care au cartat noi galerii.

 

Condiţii de vizitare.

Din particularităţile hidrologice relatate, rezultă că vizitarea se poate face numai în perioadele mai uscate şi în nici un caz când există posibilitatea producerii viiturilor. Este necesar echipamentul speologic obişnuit format din cască, salopetă, cizme, lămpi cu autonomie de 4-5 ore cel puţin, eventual o cordelină sau scăriţă pentru a coborî săritoarea de 8 m din Sala de sub labirint.

 

Asezare:

Ca şi Peştera Martel, Peştera Lazului e săpată în Valea Motrului Sec. Ea se dezvoltă în versantul drept al văii, la baza masivului Sohodoalele, reprezentând colectorul principal al platoului dolinar ce se află pe suprafaţa acestuia.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Se urcă pe drumul forestier de pe valea Motrului Sec, cam 4 km din satul cu acelaşi nume. O punte de lemn traversează râul chiar sub drum, făcând legătura cu o potecă de 50 m, ce conduce direct în peşteră. Portalul acesteia se vede din drum.
Acest drum forestier ne facilitează de altfel întâlnirea şi cu alte obiective carstice din zonă: Peştera Martel, Peştera-aven din Sohodoalele Mici, precum şi una din variantele de urcare în Piatra Mare Cloşanilor, munte calcaros sălbatic şi puţin vizitat, care domină cele două văi ale Motrului. Urcând până la obârşia văii, pe o potecă ce şerpuieşte printre plopi, mesteceni şi căsuţe olteneşti răzleţite pe versanţi, putem traversa în 3-4 ore Munţii Mehedinţi, pentru a ieşi lângă Cheile Concoaia.

 

» Cazare in Motru Sec

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII