Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei | Ghid turistic Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei | Poze Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei

Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei

Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei | Ghid turistic Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei | Poze Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei

Descriere.
Lungimea totală a galeriilor : 480 m. Peştera prezintă trei deschideri : I, intrarea principală largă de 2 m şi înaltă de 1,5 m este orientată spre nord şi conduce, coborând o pantă de 2 m, în sala ce se continuă cu Galeria cu Fosile orientată nord-sud ; II, intrarea printr-un mic aven, care dă acces în Galeria cu Ceramică, orientată vest-est ; III, intrarea secundară, orientată spre vest-nord-vest, conduce într-un mic coridor ce comunică printr-un puţ cu extremitatea terminală a sălii de la intrarea I. Această sală se continuă cu galeria cea mai lungă a peşterii (Galeria cu Fosile), ce prezintă pe traiectul său denivelări datorită îngrămădirilor de blocuri sfărâmate. Galeria se bifurcă şi cele două ramuri se reunesc la extremitatea lor constituind un drum continuu cu o traiectorie circulară, în această galerie se deschid câteva coridoare laterale (a se vedea schiţa peşterii). Interesant pentru Galeria cu Fosile este acumularea unei mari cantităţi de guano tasat, afânat sau proaspăt, constituind movile apreciabile sub coloniile de lilieci adăpostiţi în timpul verii pe tavanul peşterii. În Galeria cu Ceramică, se poate pătrunde, aşa cum am arătat, prin intrarea II, dar şi pirintr-un cotlon scund şi pardosit cu pietre, ce porneşte din sala de la intrarea I. Încăperea în care se ajunge este luminată difuz prin deschiderea avenului şi se continuă cu un culoar cu aspect de tunel pe o distanţă de 70 m. Porţiunea terminală se lărgeşte şi îşi schimbă direcţia, orientându-se nord-sud. Podeaua acestei încăperi este acoperită în întregime cu guano. În bolta din extremitatea sudică a sălii s-a găsit în hibernare cea mai mare colonie de lilieci aparţinând speciei meridionale Rhinolophus mehelyi. Sala se continuă cu un culoar uşor ascendent ce se termină cu o diaclază inaccesibilă. La înălţimea de 1,80 m deasupra intrării în acest culoar se poate urca pe o mică platformă din care se pătrunde într-un coridor strâmt ce reprezintă singura porţiune concreţionată a peşterii. Se remarcă existenţa de gururi în miniatură, pline cu apă numai ân timpul verii.
Peştera de la Gura Dobrogei prezintă un interes deosebit atât prin fauna actuală, cât şi pentru cea fosilă. Prezenţa liliecilor aparţinând la mai multe specii a fost observată tot timpul anului, fie în colonii de hibernare, fie de naştere şi creşterea puilor, vara. Unele specii s-au găsit ca indivizi izolaţi. Fauna de nevertebrate, este bogată şi interesantă prin speciile noi pentru ştiinţă ca Lessertiella dobro-gica, Trechus dumitrescu, Chthonius vandeli etc. Fauna fosilă de rozătoare a adus date noi asupra unor specii paleolitice (Mindel superior).
Din punct de vedere arheologic, în afară de resturi numeroase ale industriei neolitice, s-au mai scos la iveală şi câteva exemplare ale industriei umane din paleoliticul inferior.

 

Sinonimii. Peştera de la Gura Dobrogei. Numele peşterii vine de la coloniile de lilieci aparţinând la mai multe specii, dintre care unele se adăpostesc aici tot timpul anului.

 

Date istorice.

Prima semnalare a acestei peşteri este dată de arheologul Vasile Pârvan (1926). Vechimea formării peşterii a fost apreciată de geologul E. Jekelius a fi începutul Cuaternarului sau sfârşitul Pliocenului, iar săparea ei s-a realizat la limita dintre două categorii de calcare - unele mai compacte şi altele mai moi - reprezentând planul de minimă rezistenţă bogat în fisuri. Apariţia peşterii s-ar datora unui curs de apă subteran şi în mică măsură apei de infiltraţie.
D. Patrulius (1964) a studiat fosilele din argila de umplutură a peşterii provenită din sfărâmarea în timp a blocurilor de calcar şi le-a găsit ca aparţinând Jurasicului (Lusitanian-Oxfordian). Cercetările arheologice întreprinse de C. S. Nicolaescu-Plopşor au dus la descoperirea de material de cultură neolitică, romană, greacă şi cercheză (recentă).
Studiul complex al peşterii a fost efectuat timp de mai mulţi ani de M. Dumitrescu, T. Orghidan şi J. Tanasachi (1958) ; M. Dumitrescu şi T. Orghidan (1965). P. Samson şi C. Rădulescu (1976) au scos la iveală, din săpăturile efectuate în avenul de la intrarea II, o bogată faună de fosile de rozătoare şi insectivore din Mindel superior şi resturi ale industriei umane din Paleoliticul inferior.

 

Condiţii de vizitare.

Pentru vizitarea peşterii este necesară o salopetă şi bocanci. Se recomandă prima parte a Galeriei cu Fosile şi Galeria cu Ceramică.

 

Asezare:

Situată cam la egală distanţă între comuna Târguşor şi satul Gura Dobrogei (jud. Constanţa), peştera poate fi abordată din ambele direcţii.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Calea de acces cea mai utilizată este drumul oare conduce din gara Târguşor spre nord-est, în lungul Văii Visterna (Vistorna) afluent drept al Văii Casimcea, până la izvorul numit Cişmeaua Gura Dobrogei (Şeremet) din dealul drept al văii. Distanţa de la gară la izvor este de 3,8 km. Pornind de la izvor (astăzi cişmea) se urcă pe cărarea ce înconjură un impresionant „abris sous roches” până la intrarea principală a peşterii, săpată la înălţimea de 45 m deasupra talvegului văii.
Peştera este săpată în banda de calcare jurasice ce străbate centrul Dobrogei în direcţia vestest. Posibilităţi de cazare în apropiere numai la localnicii din Târguşor.

 

» Cazare in Targusor

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII