Pestera Liliecilor din Cheile Carasului | Ghid turistic Pestera Liliecilor din Cheile Carasului | Poze Pestera Liliecilor din Cheile Carasului

Pestera Liliecilor din Cheile Carasului

Pestera Liliecilor din Cheile Carasului | Ghid turistic Pestera Liliecilor din Cheile Carasului | Poze Pestera Liliecilor din Cheile Carasului

Descriere.
Intrarea suspendată în perete, înaltă de peste 10 m şi lată de 8 m, conduce într-o succesiune de săli şi galerii cu dilataţii la întretăierea diaclazelor, alcătuind în ansamblu un sistem întortocheat dispus pe direcţia sud-nord. Cei 640 m ai peşterii s-au format prin lărgirea diaclazelor sub acţiunea combinată a apei de infiltraţie şi a unui curs de apă subteran temporar.
La început galeria are între 5 şi 13 m înălţime şi până la 14 m lăţime, iar pe podea se află trei importante depozite de guano. Între punctele 6-30 galeria prezintă câteva îngustări puternice din cauza unor formaţiuni stalagmitice masive care impresionează (scurgeri parietale foarte proeminente, coloane şi stalagmite groase) şi înălţimi de la 1 metru până la 13 metri. Porţiunile neconcreţionate păstrează urme de eroziune şi coroziune (linguriţe, hieroglife, marmite, cupole, septe, lapiezuri, vermiculaţii şi argilă depusă în formă de „piele de leopard”).
După punctul 6 tavanul se lasă treptat pentru ca în punctul 1 să se îngroape în depozitul de nisip. Dincolo de acest Dop de Nisip, galeria se continuă printr-un sistem complicat de diaclaze, porţiunile foarte joase (0,4 m) alternând cu altele mai înalte (2,5 m) şi se termină într-un loc unde pietrişul şi nisipul depus pe podea astupă secţiunea galeriei complet. Prin puţul de 20 m din porţiunea finală se poate coborî la un nivel de apă : el serveşte la drenarea unui pârâiaş subteran care apare numai la topirea zăpezilor şi care la debite mari debordează, pierzîndu-se treptat în depozitul de umplutură.
Fauna terestră se remarcă printr-o insectă fără aripi, troglobiontă (care trăieşte numai în peşteri) şi endemică. După cum sugerează şi numele, peştera mai adăposteşte numeroşi lilieci, izolaţi sau grupaţi în mari colonii (specii de miotişi şi miniopteri), ceea ce explică prezenţa depozitelor masive de guano şi chiropterit, exploatate cândva de craşoveni, precum şi fauna bogată şi variată ce mişună în ele.

 

Sinonimii. Pod Peciom.

 

Date istorice.

Explorarea începută în 1955 de echipa formată din Val. Puşcariu, L Viehmann şi T. Rusu a fost continuată în anii 1963-1964 de echipa Şt. Negrea, A. Negrea şi L. Botoşăneanu şi terminată în 1965 prin cartarea a încă 200 m galerii accesibile după degajarea nisipului din punctul de staţie nr. l de către V. Sencu şi E. Criştea. În cercetările de ecologie cavernicolă s-a pus accentul pe studiul faunei de guano de liliac (A. Negrea şi Şt. Negrea, 1971).

 

Condiţii de vizitare.

Peştera se află pe teritoriul ocrotit al Rezervaţiei botanice Cheile Caraşului. Deşi unele concreţiuni au fost degradate în trecut, în timpul exploatării guanoului, există încă destule formaţiuni care încântă ochiul. Vizitarea nu este la îndemâna oricui din cauza pragului de 10 m până la deschiderea suspendată în perete. Pentru sectorul concreţionat sunt necesare : cască de protecţie, salopetă, bocanci şi îmbrăcăminte adecvată (temperatura, între punctele 2 şi 30, în lunile iulie-august variază între 12,5 şi 13,5°) ; se recomandă vizitarea în grupuri mici ; timpul necesar : l-2 ore. Pentru puţul din fund se impune în plus o scară speologică şi coardă de asigurare.

 

Asezare:

Intrarea se deschide în coasta Dealului Fac (Cârşa) care formează versantul drept al Cheilor Caraşului în locul unde râul face un mare cot, la 226 m altitudine şi 15 m deasupra albiei Caraşului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Plecând din dreptul barajului morilor din Caraşova (comună în care, la nevoie, se poate găsi o gazdă), se înaintează cam 20 de minute pe poteca numită Drumul Prolazului (circa 1,2 km pe marcajul bandă albastră) până în dreptul gurii care aminteşte de conturul Africii, vizibilă din potecă. Se trece râul prin vad, se urcă pe un con de grohotiş şi de aici încă 10 m pe peretele aproape vertical (escaladă dificilă fără coardă sau scară).

 

» Cazare in Carasova

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII