Pestera Martel | Ghid turistic Pestera Martel | Poze Pestera Martel

Pestera Martel

Pestera Martel | Ghid turistic Pestera Martel | Poze Pestera Martel

Descriere.
Este o peşteră mare, complexă, cu galerii active şi subfosile, dezvoltate pe un sistem de diaclaze (lărgite în regim freatic, cu o lungime de 4 400 m). După intrare coborâm printr-o galerie scundă până la un puţ de 5 m, după care se avansează pe o dia-clază înaltă care comunică în câteva puncte prin fante deschise în podea cu etajul inferior, activ. Pe acest parcurs apar mai multe obstacole, pentru depăşirea cărora este nevoie de condiţie fizică : două puţuri, toboganele I-III şi strâmtori ce se pot trece numai în ramonaj şi în forţă, cum este Marea Diaclază. Principala caracteristică morfologică a acestui sector o constituie varietatea formelor de coroziune. În calcarul foarte alb, parţial recristalizat, dizolvarea a muşcat aparent haotic, construind ornamentaţii cavernoase, septe, nişe, lamele şi tripanolite, cu forme care prin contorsiunile lor ne amintesc de sculpturile lui Henry Moore.
Un alt element morfologic îl constituie prezenţa sifoanelor, precum şi dezvoltarea diverticulelor labirintice, specifice unei săpări în regim freatic.
Trecerea sifoanelor se face relativ uşor în perioadele secetoase, pentru că podeaua lor este, de obicei, acoperită cu nisip grosier şi pietriş fin bine spălat. Dacă retragerea apelor din reţeaua superioară nu este completă, sifoanele se trec greu sau deloc. De altfel, situaţia hidrologică este şi principalul obstacol în calea parcurgerii reţelei de galerii ale acestei peşteri; orice ploi urmate de creşteri ale nivelului Motorului şi, implicit, ale nivelului freatic, determină inundarea sifoanelor şi bararea accesului. În perioadele de viituri întreaga reţea superioară de galerii funcţionează ca preaplin pentru etajul activ.
În acest caz „buretele” freatic al peşterii filtrează apa care iese limpede prin gura peşterii. La secetă, pe măsură ce apele scad, se deschid, pe rând, Sifonul cu Emisar, Sifonul Mic şi, în mod excepţional, Sifonul Terminal.
Dezamorsarea Sifonului Terminal deschide accesul spre zona recent descoperită a peşterii, care adăposteşte speleoteme rare, între care stalactite fistulare lungi de aproape 1,5 m, probabil cele mai lungi din ţara noastră.
Umplutura peşterii este formată din terase de nisip şi pietriş, din planşee calcitice şi stalactite, în special de tipul „macaroanelor”. Se mai găsesc, de asemenea, frumoase stalactite recristalizate, cu structură cristalină celulară, gururi, draperii şi perle poliedrice.
În această peşteră se pot vedea şi fotografia unele dintre cele mai tipice forme de coroziune subterană.

 

Date istorice.

A fost explorată pentru prima dată de V. Decu şi F. Argintaru, între anii 1959- 1962, iar schiţa a fost publicată în 1967 de V. Decu şi M. Bleahu. În peşteră s-au făcut cercetări ample de biospeologie (A. Negrea, V. Deicu, F. Boţea, M. Georgescu etc.).
În 1978, speologi amatori din Cercul speologic „Focul Viu” au explorat şi cartat importante prelungiri, bogat concreţionate, care au dublat aproape lungimea cunoscută anterior.

 

Condiţii de vizitare.

Este o peşteră dificilă, care supune la eforturi fizice deosebite pe cei ce doresc s-o parcurgă în întregime. Necesită echipament speologic individual complet, format din cască, combinezon, cizme, surse duble de lumină cu autonomie de 8-12 ore, cordelină, scăriţă de 5 - 10 m. Se recomandă îmbrăcăminte de lână.
În orice caz, nu se va porni la parcurgerea acestei peşteri în perioadele ploioase şi, mai ales, când există riscul producerii de viituri, închiderea sifoanelor se poate face şi la 1-2 zile după ploi, şi chiar în intervalul de timp când ne aflăm înăuntru.

 

Asezare:

Peştera Martel e situată în Valea Metrului Sec, în versantul stâng, sub abruptul masivului Faţa Pietricelei la o altitudine de 370 m şi la numai 1 m deasupra talvegului.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Se poate ajunge la deschidere mergând pe drumul forestier ce urcă spre nord din satul Motru Sec. În dreptul bornei 4 + 2, rămasă de la fosta linie de decovil, se află chiar lângă drum intrarea dublă, de mici dimensiuni, a cavităţii. Nu departe de acest punct, la circa 150 m în amonte, dar în versantul opus, se află în dreptul unei punţi de lemn peste Motru Sec intrarea vizibilă din drum a Peşterii Lazului.

 

» Cazare in Motru Sec

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII