Pestera Stogu | Ghid turistic Pestera Stogu | Poze Pestera Stogu

Pestera Stogu

Pestera Stogu | Ghid turistic Pestera Stogu | Poze Pestera Stogu

Descriere.
Peştera are o intrare mare, de 4x3 m, orientată spre vest. După 4 m se intră într-un spaţiu mai larg (Sala Mare), care prezintă 4 diverticule scurte dar bogate în concreţiuni (stalactite şi stalagmite).
În Sala Mare podeaua este orizontală, cu numeroase blocuri prăbuşite. Din tavan şi pe pereţi atârnă stalactite masive de mondmilch şi scurgeri parietale masive. Galeria principală este de dimensiuni mai mari (3-5 m lăţime şi 5-8 m înălţime). Ea este concreţionată cu stalactite, stalagmite, coloane, gururi şi curgeri parietale.
Formaţiunile, deşi numeroase, au un aspect mai greoi, mai masiv, din cauza crustelor succesive de mondmilch care le îmbracă, în capăt se remarcă un frumos grup de stalagmite şi domuri, denumit Familia.
După cca 50 m, Galeria principală este intersectată de Galeria Diaclazelor, care se dispune aproape perpendicular. Spre stânga Galeria Diaclazelor (Culoarul cu Guano) este ascendentă în primii 10 m şi apoi descendentă, cu numeroase blocuri prăbuşite. Ramura din dreapta a Galeriei Diaclazelor este con-creţionată cu stalactite şi stalagmite, iar în porţiunea finală şi cu gururi. Dincolo de aceste gururi, printr-un puţ de 4 m, se pătrunde într-o galerie cu trei niveluri de eroziune.
Peştera Stogu are o lungime de 235 m, pe parcursul cărora oferă subiecte interesante pentru turiştii amatori de fotografii subterane. Ea adăposteşte în anumite perioade ale anului şi o mare colonie de lilieci. În masa de guano trăiesc mai multe specii de insecte guanofage. Peştera găzduieşte câteva specii troglobionte de miriapode şi coleoptere. În ea se găsesc şi resturi de Ursus spelaeus.

 

Sinonimii: Peştera lui Munteanu-Murgoci Peştera nr. 2 din Cheile Comarnicilor.

 

Date istorice.

A fost cercetată şi descrisă încă în 1898 de Gh. Momteanu-Murgoci.
În 1966 o echipă a Institutului de speologie ,,E. Racoviţă” face cercetări biospeologice. După 1975 speologii amatori ai cercului „Niphargus” - Râmnicu Vâlcea întreprind o recartare amănunţită, fără de turme, pe cea care ţine coama ea mai înaltă.

 

Condiţii de vizitare.

Este o peşteră simplă, uscată, ce poate fi vizitată în orice perioadă a anului. Vizitarea durează o oră. Sunt necesare doar surse bune de iluminare.

 

Asezare:

Peştera se află în Masivul Stogşoarelor, în peretele vestic, la o altitudine de 930 m şi 30 m altitudine relativă, în versantul stâng al Văii Cheia.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Versantul este abrupt, puţin împădurit, dar o potecă de acces conduce spre peşteră, pornind dintr-un punct situat la cca 50 m aval de Cantonul Cheia.

 

» Cazare in Baile Olanesti

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII