Pestera Tolosu | Ghid turistic Pestera Tolosu | Poze Pestera Tolosu

Pestera Tolosu

Pestera Tolosu | Ghid turistic Pestera Tolosu | Poze Pestera Tolosu

Descriere.
Lungă de 1 125 m, Peştera Ţolosu s-a format pe fisuri tectonice sub acţiunea apei de infiltraţie care pătrunde prin numeroasele doline din platoul Iabalcei. Intrarea, largă de 10 m şi înaltă de 5 m, este orientată spre sud şi lasă lumina să pătrundă până la sifonul 5. La viituri apare rapid un torent subteran care parcurge mai bine de un kilometru prin galerii şi săli, în câteva locuri trecând prin tunele de presiune. El vine de la cota 310 m (sifonul 1) şi iese la cota 335 m (după sifonul 5). De fapt, întreaga peşteră reprezintă un mare sistem de sifoane de dimensiuni diferite, cel mai din amonte fiind situat la vreo 25 m mai jos decât cel de la intrare. Aceasta înseamnă că la viituri, în unele sectoare ale peşterii, apa circula de jos în sus sub presiune, şi că mai în amonte (unde peştera devine inaccesibilă din cauza gâtuirii galeriei) ea continuă ascendent – terminându-se undeva sub platoul ciuruit de doline al Iabalcei. Fiind vorba de sifoane, deci şi de „lacuri de sifon” în care apa stagnează vreme îndelungată, găsim aici mari depozite de nisip.
Faptul că apa parcurge deseori peştera, ca puhoi, explică prezenţa, mai peste tot, a stâncăriei lustruite şi sculptate de apă în toate chipurile, precum şi numărul relativ redus al concreţiunilor. Trebuie totuşi remarcat că în zona mijlocie a peşterii unde există diaclaze înalte până la 20-25 m, iar nivelul maxim al apei nu depăşeşte 2 m, întâlnim formaţiuni concreţionare. Acest nivel este marcat pe pereţi prin suprafeţe lustruite ca marmura, colorate de oxizi în nuanţe de roşu, galben, alb şi negru, de un mare efect. Deasupra nivelului la care poate ajunge cursul subteran se observă dezvoltarea neîntreruptă de crustă şi formaţiuni stalagmitice: bazinaşe de calcit cu marginile delicat dantelate, diferite stalagmite şi scurgeri parietale masive. Dintre ele se remarcă admirabilul Baldachin, splendidă formaţiune de un alb strălucitor, lată de circa şase metri şi înaltă de peste trei metri.
Mai merită menţionate frumoasele şi marile bile de marmitaj din puţul de lângă sifonul V, prezenţa pe alocuri a mondmilchului2 şi îngrămădirile de blocuri prăbuşite din unele porţiuni, cel mai mare şi mai dificil de escaladat fiind Labirintul.
Inundaţiile neaşteptate mătură fauna terestră a peşterii sau o reţin captivă între sifoane. Aşa se explică prezenţa a numeroase insecte moarte pe pereţii primei săli de la intrare, a cadavrelor de miotişi şi a oaselor aparţinând la şase specii de lilieci. Fauna din bazinaşe, gururi şi marmite din zona sifoanelor 2-4 şi a puţului se remarcă prin câteva specii de viermi şi crustacei care trăiesc numai în lumea subterană.

 

Sinonimii. Peştera de la Trei Cazane ; Peştera de la Trei Căzi, Peştera de la Căldări, Peştera de la Curmătura Ciobanului, Peştera Ţolosu, Peştera Iabalcei.

 

Date istorice.

Deşi deschiderea era cunoscută de localnici şi de speologi de multă vreme, peştera n-a putut fi explorată din cauza lacului-sifon de la intrare. Abia în septembrie 1961, după o perioadă mare de secetă, echipa formată din L. Botoşăneanu, Alexandrina Negrea şi Şt. Negrea reuşesc să pătrundă până la sifonul 4, iar în luna următoare o altă echipă alcătuită din Val. Puşoariu, T. Rusu şi I. Viehmann ajung până la sifonul 1, întocmind şi planul peşterii, în octombrie 1963, echipa formată din Alexandrina Negrea, Şt. Negrea, V. Sencu şi E. Criştea explorează galeria şi puţul din dreptul sifonului 5 şi efectuează cercetări speomorfologice şi biospeologice în întreaga peşteră (v. bibliografia). Cercul speologic „Exploratorii” din Reşiţa continuă în prezent cercetarea peşterii descoperind noi galerii.

 

Condiţii de vizitare.

Peştera Ţolosu e situată în perimetrul ocrotit al rezervaţiei botanice Cheile Caraşului. Din descriere rezultă că avem de-a face cu una dintre cele mai interesante peşteri româneşti, nu însă şi una dintre cele mai frumoase sau mai lesne accesibile, nefiind amenajată, într-adevăr, peştera este remarcabilă prin grandoarea galeriilor cu pereţii minunat sculptaţi de apă, prin cele câteva concreţiuini extrem de frumoase, prin sifoanele impresionante şi prin marile depozite de nisip curat. Dar, pe lângă satisfacţii, peştera oferă drumeţului temerar şi dificultăţi: coborâri în pante alunecoase (şi care vor trebui urcate la înapoiere !), sectoare în care haosul de blocuri prăbuşite trebuie escaladate, porţiuni înguste în care trecerea trebuie căutată cu grijă ; şi toate acestea nu pot fi făcute fără o pregătire temeinică şi un echipament adecvat. Pentru parcurgerea ei este nevoie de cască de protecţie (neapărat), cizme de cauciuc şi salopetă, iar pentru coborârea în puţ (recomandat numai speologilor amatori) de o scară şi o coardă de asigurare. Pentru a şti cum să ne îmbrăcăm trebuie precizat că Ţolosu e o peşteră foarte umedă (98-100% umiditate relativă) şi cu temperaturi între 10 şi 11°. Vizitarea se recomandă numai turiştilor rezistenţi fizic şi antrenaţi, numai pe timp secetos, la mult timp după ce nu mai iese torentul prin gura peşterii şi numai în echipă, în fruntea echipei trebuie să fie o călăuză cunoscătoare nu numai a căii de acces, dar şi a peşterii. Deoarece la cele mai mici viituri sifoanele se umplu cu apă, tăind retragerea din peşteră, se impune legătura cu exteriorul prin telefon de campanie. Timp de vizitare (exclusiv puţul) : 3-4 ore.

 

Asezare:

Intrarea se găseşte în versantul drept al Cheilor Caraşului, sub Vârful Ţolosu, la 335 m altitudine şi 50 m faţă de râul Caraş, în apropierea satului Iabalcea (com. Caraşova).

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Pentru a ajunge la peşteră se poate coborî prin Cheile Caraşului dinspre Cantonul Comarnic sau urca prin ele de la Caraşova până în dreptul marmitelor de la Ţolosu. Acestor marmite, care se succed în pantă între gura peşterii şi albia Caraşului, craşovenii le spun „cazane”, „căzi” sau „căldări” - de unde şi unele din denumirile date obiectivului nostru. De aici trebuie să urcăm spre baza peretelui sălbatic, înalt de peste 100 m, unde se află intrarea în peşteră, strecurân-du-ne printre sau pe buza marmitelor (cele mai mari de acest fel din carstul nostru). Ele sunt aşezate în trepte, cele mai mari către Caraş (adînci până la 5-7 m), din ce în ce mai mici spre intrarea în peşteră. Văzând acest şirag de excavaţii dăltuite de furia apelor ţâşnite pe gura peşterii, ne dăm seama de ce francezii denumesc asemenea formaţiuni „ceaune de uriaşi”. Primăvara, la topirea zăpezilor, precum şi după ploile abundente, prin deschiderea Peşterii Ţolosu răbufneşte un torent violent care poate mătura totul în cale. Toate marmitele se umplu atunci cu apă care parcă clocoteşte şi, din treaptă în treaptă, se prăvale cu zgomot asurzitor până în Caraş, adăugind la sălbăticia locurilor elementul sonor. De altfel, imediat după intrare, există în peşteră un lac sifonal, plin cu apă încă multă vreme după perioadele ploioase, acesta reprezentând un obstacol de netrecut în calea pătrunderii în interior. Numai după îndelungate perioade de secetă (de obicei toamna) accesul e posibil, dar mare atenţie, să nu fim surprinşi în galerii de efectul unei ploi puternice dezlănţuite între timp la suprafaţă. Se poate ajunge la peşteră şi venind din satul Iabalcea (unde se poate găsi, la nevoie, o gazdă pentru noapte, dar mai bine la hotelul „Semenic” din Reşiţa) până în dreptul Vârfului Ţolosu, urmând un timp marcajul bandă albastră şi coborând apoi versantul abrupt al cheilor, căutând deschiderea, care este foarte greu de găsit fără ghid.

 

» Cazare in Carasova

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII