Pestera Veterani | Ghid turistic Pestera Veterani | Poze Pestera Veterani

Pestera Veterani

Pestera Veterani | Ghid turistic Pestera Veterani | Poze Pestera Veterani

Descriere.
Peştera este fosilă, dezvoltată sub acţiunea apei de infiltraţie pe intersecţia unor diaclaze în calcare stratificate. Lungimea totală : 87 m.
Intrarea largă şi relativ joasă (2,7 m), mascată de copaci, ne conduce, printr-o galerie scurtă, într-o sală de mari proporţii, lată de 28 m, lungă de 37 m şi înaltă de peste 20 m. În dreapta, la 11 m înălţime, se deschide în perete o fereastră naturală care luminează difuz toată încăperea. Spre vest se desprinde o galerie care urcă şi se înfundă prin colmatare cu concreţiuni, iar spre nord apare un tunel de presiune foarte îngust şi în pantă având la capăt un bazinaş cu apă. Cam aceasta este toată peştera. Concreţiunile sunt puţine, banale şi distruse. Totuşi, după descrierea călătorului italian Criselini, acum 200 de ani (1780) ele erau intacte şi deosebit de frumoase.
Sala peşterii, bântuită de curenţi de aer ce se formează între gură şi „fereastră”, este puternic influenţată de exterior atât ca temperatură (vara urcă la 20°, iarna coboară la 4°), cât şi ca umiditate (75-94%).Prin cotloanele sălii îşi ţes pânze numeroşi păianjeni şi se adăpostesc mulţi fluturi, iar iarna hibernează ţânţari. Lilieci izolaţi săgeată vara şi toamna bolta spre galeria vestică. Pe sub pietre se găsesc miriapode şi chiar scorpionul carpatic. Apa din bazinaşul din cotlon adăposteşte o specie de crustaceu tipic subteran.
Săpăturile arheologice au arătat că Peştera Veterani a fost mai slab locuită de omul primitiv în comparaţie cu adăpostul ferit de curenţi şi scăldat de soare al Peşterii Cuina Turcului din apropiere, acum sub oglinda lacului (s-au scos dovezi din cultura gravetiană etc.).

 

Sinonimii. Peştera Veteranilor, Peştera din Pânza Curii, Peştera lui Maovăţ, Piscabara. Cel mai folosit şi corect nume este Peştera Veterani.

 

Date istorice.

Înainte de formarea lacului de acumulare locuitorii din apropiere intrau aici ca să-şi adăpostească vitele sau oile şi caprele. Unelte din epipaleoliticul târziu găsite la baza pantei de sub intrarea în peşteră atestă că ea a fost cunoscută din timpuri preistorice. Dacii o considerau, pare-se, drept sanctuar al zeului Zamolxis, iar romanii o cunoşteau şi ei eu siguranţă. De altfel, prin Clisură mai circulă încă legenda după care peştera ar fi fost adâncită de soldaţii lui Traian îndată după cucerirea Daciei.
La intrare şi în sală există ziduri în parte ruinate, iar în fundul sălii Fântâna Turcului, un puţ aproape colmatat, zidit cu piatră de râu, şi plin cu apă de infiltraţie. Acum câţiva ani, pe când lacul de acumulare nu acoperea vechea şosea, exista în faţa peşterii o tablă indicatoare pe care scria : „Peştera a fost folosită ca adăpost de luptă în încăierările dintre armatele turceşti şi austriece, putând adăposti 700 de ostaşi. Ea a fost fortificată de Veterani, aghiotantul lt. col. Ianovici, comandantul oştirilor austriece din Caransebeş. Gura peşterii se putea închide cu o stâncă. Lupte crâncene între trupele turceşti şi austriece au avut loc în anul 1692 şi apoi în 1788”. Săpăturile din deceniul trecut atestă că, de fapt, Veterani a executat doar noi fortificaţii, pentru că peştera şi împrejurimile ei fuseseră întărite cu ziduri de piatră încă din secolul al XIII-dea. Se presupune că această aşezare întărită de la Veterani- Dubova, care în secolul al XV-lea mai era locuită de români, a fost cetatea Peth.
Peste tot în peşteră există săpături ; o parte din ele aparţin căutătorilor de comori care au scotocit-o înaintea arheologilor. Se spune că unul mai norocos a găsit în locul numit Comoara Pemului multe podoabe şi monezi de aur tăinuite de haiduci. Pereţii poartă în câteva locuri iscălituri, majoritatea din secolul nostru.
Prima descriere, inclusiv planul sistemului de fortificaţii sunt publicate în 1740 de A. F. Marsigli sub denumirea de Piscabara. Cele dintâi cercetări ştiinţifice au fost făcute de M. Munk în 1872 (geologie) şi de O. Herman în 1879 (faună). Fiind aproape de şosea şi accesibilă chiar fără sursă de iluminare, peştera a fost vizitată până astăzi de mulţi cercetători, în special zoologi, care o menţionează adesea ca „Peştera Veteranilor”, în 1929 A. Kubacka tipăreşte vechiul plan austriac al peşterii întocmit de oamenii lui Veterani în 1692 ; este probabil cel mai vechi plan de peşteră din lume. Tot în 1929 R. Jeannel publică în seria „Biospeologica” o descriere sumară a peşterii, în 1962, Şt. Negrea -împreună cu A. Negrea şi L. Botoşăneanu ridică planul topografic al peşterii şi efectuează cercetări extensive, în perioada premergătoare formării Lacului (1965-1969) A. Negrea şi Şt. Negrea întreprind cercetări ecologice, iar C. S. Nicolăescu-Plopşor şi colectivul său organizează un amplu şantier arheologic.

 

Condiţii de vizitare.

Despre starea de amenajare şi degradare a peşterii s-a vorbit deja. Ea se află în perimetrul ocrotit al rezervaţiei ,,Cazanele Dunării”. Numărul vizitatorilor a scăzut de când peştera este accesibilă numai cu barca sau şalupa. Se poate intra şi vizita sala fără mijloc de iluminare.

 

Asezare:

Intrarea se găseşte în versantul stâng al Dunării, în Muntele Ciucaru Mare (Cazanele Mari), la numai 500 m în aval de Peştera de la Gura Ponicovei.

 


Vizualizare hartă mărită

 

Acces:
Altitudinea: 73 m. La nivelul maxim al lacului „Porţile de Fier” apa urcă până la zidurile de la intrare.

 

» Cazare in Dubova

» Cazare in localitaţile învecinate:

 

Galerie foto:

 

-

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la rubrica CONTACT
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.
© 2010-2013 ro-cazari.ro | TERMENI SI CONDITII